Aksjer og aksjehandel – hvordan lykkes på børsen er et grunnleggende innføringsverk i det å kjøpe og selge aksjer på Oslo Børs. Boken er i handelen fra 10. februar 2014.
Noen raske fakta:
- 400 sider
- 26 kapitler
- Lettlest
- Over 180 illustrasjoner, derav rundt 160 diagrammer med selskaper på Oslo Børs
- Skrevet for nybegynnere og lett viderekomne
- Inneholder alle de elementene som er nødvendig for å lykkes på børsen
- Vekt på praksis fremfor teori
- Grundig innføring også i teknisk analyse, samt indikatorer som volum, glidende snitt, Bollinger Bands og RSI
- Omfattende saksregister, personregister, selskapsregister og bibliografi
«Du shorter ikke denne boken! En pedagogisk fulltreffer»
John Peter Tollefsen, AksjeNorge
Boken er utgitt på Gyldendal Akademisk forlag. Du kan lese mer på Gyldendals bokside. Der kan du også lese et utdrag av boken og eventuelt bestille den fra bokhandelen.
Oppdateringer vil jeg jevnlig publisere på denne nettsiden.
Veldig nyttig og velskrevet bok. Anbefales!
Hei Stig
Fikk lyst til å legge igjen en melding her. Har ikke lest hele boka ennå, men jeg er utrolig imponert. Rett og slett i særklasse den beste innføringen om aksjehandel jeg har vært borte i! Du snur jo også det meste på hodet, når du fraråder folk flest å analysere etter regnearkene, men heller kopiere en ukeportefølje og ellers spe på med tekniske signaler. Så enkelt, og likevel genialt. Jeg er helt enig! Så mye annet her også som er utrolig lærerikt. Gleder meg til å fordype meg mer. Takk skal du ha, og håper du kommer med en oppfølger og mere stoff på denne bloggen 🙂
mvh
Eirik
Akkurat det jeg har bestemt meg for å gjøre, og har begynt med. Følger Dine Pengers portefølje fra Delphi. Det eneste jeg har tenkt er at jeg i tillegg (siden de kun gir tips en gang i mnd) bør ha en stop loss på egenhånd. Får vel kjøpe boka og lese meg opp 😉
Da har jeg kommet gjennom boka som imponerer!! Har kommet frem til at OSEBX ligger i en nedadgående trend for tiden, og siden boka anbefaler å handle med trenden er jeg for tiden ute, og venter på kjøpssignal i indexen. Arti om forfatteren av boka kunne sagt om jeg er helt på jordet, eller har forstått noe 😉
pløyde gjennom boka på 5 dager,klarte ikke legge den fra meg… en ordentlig pageturner! Har lært et tonn,og koser meg nå med teknisk analyse 😀
Mvh Roar
utrolig bra bok dette! lært utrolig mye av å lese den 🙂 bare lurte hvilket trading program bruker du? er helt ny på dette og akkurat lagd nordnet bruker, men trenger sårt et program for diagram etc, da nordnet sin ikke er så tilfredstillende. mvh rune
Hei Rune
Takker. For teknisk analyse bruker jeg mest Netfonds’ webapplikasjon på netfonds.no. Søk opp en indeks eller en aksje (med ticker) oppe i høyre hjørne så er du i gang. (Velg ‘Teknisk analyse’ etter at du har gjort dette). De fleste diagrammer i boka og på denne nettsiden er hentet derfra. Du kan imidlertid ikke tegne i dem på skjermen, så bruk en linjal.
De amerikanske aksjene jeg ikke får opp hos Netfonds analyserer jeg hos bigcharts.marketwatch.com.
Det hender også jeg tar en kikk på ukediagrammer med candlesticks. Da bruker jeg e24.no.
For evt. daytrading bør du gå opp et hakk, til WinTrade eller Infront. Den siste er best, men koster en del kroner.
mvh
Stig
Hekta etter forordet!
Først takk for svar, vet du ikke kan publisere alt, men rådene dine har vært særdeles nyttige.
Boka og denne bloggen har vært en eye-opener av dimensjoner. Tror tilogmed jeg begynner å skjønne RSI. Om jeg skal komme med en innvending om boka er det at det godt kunne vært litt mer om konkret beregning av P/B, P/E også videre og hva man egentlig skal se etter der. Ikke godt å bli klok på. Men alt i alt så mye bra allikevel at boka fortjener all den skryt den kan få.
Og så er det en ting til, og det er at jeg håper du analyserer aksjer litt oftere her på bloggen 😉
Hei Stig.
Super bok, jeg er blitt helt hekta etter og ha lest boken din. Banket igjennom den 5-6 ganger nå, i tillegg har jeg lest Oddmund Grøtte sin bok. Men synes du gjennomfører boken din på en mye bedre, oversiktlig, og lett fattelig måte. Hvis du skulle ha skrive trang til flere bøker, vil jeg anbefale ett utgangspunkt i boken du allerede har skrevet med mer fordypning i hvert tema 🙂
Jeg har brukt dine analyse metoder i praksis til egne penger (har trådd litt forsiktig i starten) og i aksjeligaen. Fantastisk gøy når det går veien slik man har forventet av analysen, bruker nå mye av tiden min på å studere markedet. Lærer noe nytt hele tiden og blir bare sugen på mer kunnskap. Takk for at du skrev boken, den har gitt meg en veldig engasjerende interesse 🙂
Ser forresten at det er diskutert mulige analysesteder over, for min del bruker jeg Yahoo Finance sine charts i candlestick, slik kan jeg også ha listene mine med meg på jobb. Nevner det her i tilfelle andre her er på jakt, slet litt i starten med og finne ett passende verktøy selv. Eneste som er dumt er at man ikke får ett fullverdig chart av OSEBX men til erstatning har man OSEAX. Men her får man også alle amerikanske aksjer.
Igjen takk for en flott bok, og jeg står i kø hvis det skulle komme flere bøker fra deg 🙂
Mvh
Ken
Hei Ken
Takk for det. Hyggelig med gode tilbakemeldinger. Det blir flere bøker, men kanskje på helt andre områder! Vi får se 🙂
10 av 10 stjerner. Utrolig bra bok. Anbefales sterkt til alle andre som er nyskjerrig på innføring i aksjemarkedet på en enkel og trygg måte.
Veldig bra gjennomført. Svært godt skrevet, veldig omfangsrik og detaljert.
Hei Stig Michalsen.
Det er et flott arbeid du har gjort med denne boka, særlig imponert er jeg over de aspektene du nevner omkring aksjemarkedets fraktale natur. Endelig en som har et snev av helhet med i forhold til tørre og abstrakte størrelser….. …. det neste kan være å introdusere «kunstneren» innenfor finansområdet.
Jeg har også et spørsmål omkring to firmaer på Oslo Børs: NEL og SAS AB, hvilke indikatorer vil du valgt for de to firmaene nå i begynnelsen av januar 2016 (som de fins på http://bigcharts.marketwatch.com) ?
Jeg er spent på når jeg vil forstå så mye at jeg kan gjøre gode valg «på børsen».
Venlig hilsen
Nils Peter Waage
Hei Nils Peter
Takk for hyggelig tilbakemelding. Å være på børsen er både en «art» og en «science», så du er inne på noe der.
NEL og SAS er to skikkelige spekulasjonsaksjer for tiden, så det tør jeg ikke si. For meg virker de å ha toppet ut for en periode.
mvh
Stig
Kjempebra bok Stig! Spennede og interessant lesning; hvem skulle vel trodd at det var spennende å lese om aksjer og aksjemarkeder 🙂
Jeg har selv null erfaring med aksjehandel, men har lenge hatt tanker om å investere på børs, og boken din ga meg akkurat det jeg trengte av «faglig» påfyll. Lett å forstå, og ikke minst kapittelet om snarveien underbygger at denne boken faktisk ER for meg som har null erfaring!
Etter å ha «tørrtrent» et par mnd, gikk jeg for ca 2 mnd siden inn med en strategi som er basert på mange av bokens råd og tips (nedskrevet selvsagt) og 500.000. På to mnd er jeg opp 12% (!) i et til tider vanskelig marked. Jeg har solgt inn boken din til flere andre bekjente, som også gir rosende omtaler 🙂
Terningkast 6 av 6 !
Takk takk 🙂
Og lykke til videre!
mvh
Stig
Hei Stig Mikalsen.
Jeg takker for en fin og lettlest bok.
Men fint om du kunne fortelle meg hvor jeg finner ukeporteføljen til Peter Hermanrud, som du henviser til i kap. 20. Jeg finner ingen portefølje av nyere dato av ham på nettet. Den nyeste jeg kan finne er fra en artikkel på http://www.hegnar.no fra 8. mars 2016, hvor han anbefaler ti aksjer. Men porteføljen hans blir jo oppdatert en gang i uken, ikke sant?
Jeg ser for øvrig under flippen «Oppdateringer» at det i artikkelen «Ukeporteføljene – hvor finner du dem?» er en link til Hermanruds portefølje (Swedbank First-porteføljen). Men denne linken ser ikke ut til å være i bruk lenger. Jeg kan heller ikke finne porteføljen hans noe annet sted inne på Swedbank sine sider.
Så fint om du kan si meg hvor denne porteføljen er å finne, event. om dette er noe jeg må abonnere på. På forhånd takk!
Vennlig hilsen
Kjell Ivar Iddeland
Hei Kjell Ivar
Takker for tilbakemelding.
Jeg spurte Swedbank om dette i går og fikk dette svaret:
«Den finner du ikke lenger på nett, da aksjetjenesten på nett for retail markedet er lagt ned.»
Som trøst er ukeporteføljene i DN tilbake fra og med forrige uke, etter å ha vært inaktive fra 7. juni til 13. september.
mvh
Stig
Jeg begynte å lese boken din i dag. Veldig lett lest som jeg absolutt trengte før jeg går inn i aksjemarkedet!Takk for at du brukte tid å for å skrive bok og dele kunnskapen din! Jeg kommer til å skrive kommentar her når jeg oppdager en feil i boken eller når jeg har spørsmål. På side 25 ligger en feil info. Nettmegler.com fungerer ikke lenge.
Hei Jun
Takk for tilbakemelding. Skal få det rettet til neste opplag.
http://www.aksjemegler.net/ ser ut til å erstatte nettmegler.com.
mvh
Stig
Hei Stig,
I kap. 19 om Stop loss skriver du at «Trailing stop loss kan selvsagt også benyttes ved å bruke glidende snitt som støttelinje».
Jeg lurer på hvordan man gjør dette i praksis? I og med at dette ikke er en lineær linje som for eksempel bunn i en trend kanal.
Hvis man skal ha Stop loss iht for eksempel SMA50, må man ikke da inn å justere denne manuelt daglig?
Knakende bra bok foresten!!
Hei Lars Kristian
Takk for fin tilbakemelding.
Stop Loss og SMA: Om ikke daglig, så i hvert fall jevnlig. Nivået må uansett tilpasses aksjens volatilitet og trendbildet forøvrig, så det blir bare omtrentlig samme hva man gjør.
Etter at jeg skrev boken har meglere som Nordnet lagt inn Stop Loss med «prosent fra høyeste notering» som ny funksjonalitet. Det gjør det noe enklere for kundene.
Finnes denne som ebok
Nei, dessverre.
Hei Stig!
Jeg har kjøpt og lest boken din. Det var den første boken jeg leste om aksjer og den har gitt meg mye! Tusen takk 🙂
Det er likevel en ting jeg lurer på som jeg ikke finner svar på i boken, og lurer på hva du tenker kan være en god løsning.
I kapittelet om ukesporteføljer skriver du blant annet på side 285 og 286 at man bør holde seg til èn portefølje, følge den slavisk,at en portefølje stort sett inneholder mellom 6-10 aksjer, og at man bør ha like store posisjonsstørrelser i hver aksje.
Jeg følger nå porteføljen til DNB. Den varierer også mellom 6-10 aksjer. Noen aksjer selger jeg med gevinst, og noen selger jeg med tap.
Det jeg lurer på er: Hvordan sitter jeg fullinvestert med like posisjonsstørrelser? Dersom porteføljen ila noen uker går fra 10 til 7 aksjer.. Hvis jeg da har like posisjonsstørrelser vil jeg sitte med 30 % cash.. Og hvis Tunaal bytter ut en aksje som har falt 10 % med en ny. Da selger jeg taperen og kjøper den nye, men da vil jo den nye aksjen være en mindre posisjon enn de andre som ikke har gått i tap (så sant ikke jeg kan spytte inn friske penger for å få posisjonen opp igjen.
Har du noen anbefalinger ihht dette? 🙂 Det er uaktuelt for meg å selge og kjøpe alle aksjene på nytt hver mandag for å rebalansere. Hvordan sitte 100% investert til en hver tid når de varierer hvor mange aksjer de har i porteføljen fra uke til uke? Og hvordan beholde tilnærmet like posisjonsstørrelser når de selger aksjer med tap og gevinst?
Med vennlig hilsen 🙂
Hei JM
Takker.
En løsning er å alltid tenke omtrentlig, slik at posisjonene i praksis varierer mellom f.eks. 8 – 12 %. Hvis en aksje går mye kan den komme opp i 15-17 % av totalen, men det gjør jo ingen ting. Dropp rebalansering med andre ord. Kjøper du aksjer på rett tidspunkt vil de heller aldri falle veldig mye, så du vil være innenfor 8 – 12 %. Ekstra gevinst vil bare gradvis kunne fullinvesteres, ettersom du setter 10 % av totalen i nye aksjer.
En annen praksis du evt. kan legge deg på er å alltid tenke i ti posisjoner. Hvis DNB bare har sju, kan du velge tre aksjer fra de andre ukeporteføljene, de som ser best ut teknisk.
Forøvrig gjør det sjelden noe å ha litt cash i bakhånd, til å plukke opp aksjer som gjør brudd opp o.l.
mvh
Stig
Takk for tilbakemelding 🙂
Jeg synes teknisk analyse er vanskelig. Velger derfor å følge porteføljene slavisk, også med tidspunkt for kjøp og salg. Jeg vurderer nå å følge Delphi-porteføljen i Dine Penger. De har ALLTID 8 aksjer inne. Aldri færre eller flere. Da slipper jeg å trikse og mikse porteføljer for å ha 10 posisjoner. De leverer tips 1 gang per mnd. Det betyr mindre kurtasjeutgifter. Samtidig må jeg vel følge med mer selv? Dersom en aksje som er inne f.eks. leverer en uforutsett dårlig kvartalsrapport kan det jo gå 2-3 uker før Delphi kan reagere? Da bør jeg ta sjansen på å selge den selv eventuelt.
Hva tenker du om det? Jeg skal vel gå i pluss over tid ved å følge Delphi slavisk?
Mvh
JM
Historisk sett skal du på lang sikt slå indeksen ved å følge Delphi, ja. Om du følger med selv som du er inne på, skal du også kunne time dine kjøp og salg noe bedre enn dem.
mvh
Stig
Hei Stig.
Det finnes en del ETNs som er mye mindre likvide enn de underliggende aksjer.
Det er forsåvidt greit at det er slik. Det jeg lurte på er hvordan velger man et stopp/loss nivå til disse da de veldig ofte har ingen handler i flere dager på rad og deres graf er ubrukelig for teknisk (grafisk) analyse?
mvh,
Max
Den tekniske analysen gjør du på det underliggende papiret. Selv gjør jeg alltid en manuell stop loss på slike ETNs. Men jeg trader dem også veldig sjelden. Bedre da å heller doble innsatsen i det underliggende papiret, dersom signalet er så tydelig. ETNs med gearing er bare for korttidstradere, etter mitt skjønn.
Hei JM. Jeg gjør akkurat det samme som deg, følger Tunaal og DNB. Det hadde vært veldig interessant å diskutert litt med deg om det du nevner over og litt andre ting fortløpende. Send meg en Mail på torbisen@yahoo.no så finner vi en passende kanal å gjøre det på om du er interessert, eller en PM på Facebook til Torbjørn Enger. Mail drukner fort bort :-).
Til PM og Stig.
Leste forleden denne mastergraden (link lengre ned) ang avkastning hvis man fulgte Finansavisens insideportefølje slavisk her forleden. Har selv tidligere gjort en analyse av Dine Pengers råd fra Delphi over et par tre år, men ikke så grundeig som dette. Interessant lesning. Nå kan det hende at både naturen rundt innsidehandler og antallet mennesker som følger Innsideporteføljen (hva vet jeg om det) gjør at resultatet i denne oppgaven ikke nødvendighvis gjelder Tunaal og DNB eller Delphi i Dine penger osv osv, men at man går glipp av endel av avkastningen er det ikke noe tvil om. Fort og galt kom jeg frem til at man tapte ca 5% i snitt hvert år av de 23% i snitt som Delphi hadde hatt historisk siden start, og med 99% sannsynlighet at det ville variere mellom 2-10% tap på årsbasis. Her er linken til mastergraden: https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/278443/Hamre_Sande2014.PDF?sequence=1&isAllowed=y
Min portefølje ligger forøvrig på 12,97% avkastning siden jeg begynnte 6 des mot 11,3 for osebx. DNB rapporterer i perioden hvis jeg bruker deres tall kommer jeg frem til ca 15,2% fra 6 des i fjor. Jeg ligger nå pga de forholdene du peker på over ute med hele 15% i cash, og det begrenser jo opp eller nedgangen tilsvarende. De tok ut Borregaard på mandag, men ingen nye inn, så der kom det inn 12% i cash bare der. Kurtasje har for meg vært ca 0,43% av forvaltningssummen ila perioden. Så jeg har da gått glipp av ca 2,2% avkastning hvor 0,43% av disse er kurtasje og jeg tror jeg kan si at i snitt har nesten 7-8% av summen vært i cash i perioden, så da vil det fenomenet stå for ca 1% av tapet, og den siste delen på 0,8% tilskrives at inn og utgangskurser ikke har vært like gode som DNB sine.
Når jeg handlet mine første aksjer i 2011 gikk de oppover. Både emgs og norwegian. Kroppen var derimot full av angst. Lite viste jeg den gang at man kan bruke vanvittig bra handlingsmønster som denne boken viser deg. Nå har jeg ett seks sifret tall i aksjer og sover like godt om natten.
Boken anbefales på det sterkeste!
Hei! Jeg er en mann på 21 år, og er jævlig gira på å sette meg inn i aksjehandel og trading! Tenker å kjøpe boken. Men lurer på om det finnes suksesfulle tradere som jeg kan sette meg ned med og lære fra evt. tips og trips på hvilke aksjer man bør satse på.
Hei Ole-Christian
Bare å kjøpe boken og begynne der. Vet ikke om egnede tradere du kan sette deg ned med, men Nordnet har et stort brukerforum (Shareville) som kanskje kan være en mulighet.
mvh
Stig
Hei,
Finnes boken digitalt? Jeg har kjøpt boken, men jeg sliter med å få lest så mye hjemme og når jeg er på reisefot er den for tung for å ta med meg(jeg har reisejobb med mye dødtid).
Hilsen Eyvind
Hei Eyvind,
Boken finnes bare i trykk. Det er Gyldendal som eventuelt må digitalisere den.
Mvh
Stig
Ser det er mange her som sier de skal følge rådene. Jeg har gjort det to ganger (og gjør det fortløpende) med forskjellige typer råd og det hadde vært interessant om noen av dere ville diskutere praksisen og resultater, gjerne på et annet forum. Forøvrig et spm til deg Stig. Hvis veldig mange begynnte å følge disse rådene, så ville jo det gjøre dem mer ueffektive i praksis?
For små aksjer, kanskje. Folk tolker signaler ulikt, og det er mange råd, så mulig. For de store spiller det mindre rolle. Alt for mange involvert som følger andre signaler og innfall.