Teknisk analyse av egen avkastning

Her er et eksempel på noe jeg alltid har ment – at tekniske mønstre kan brukes til å analysere det meste som kan plottes i et diagram: Aksjekurser, råvarepriser, hussalg, fødselsrater, lemenår, politiske revolusjoner, samt populariteten av slavenavnet «Chrestus» på romerske gravstener. Og mer relevant her kanskje: Egen avkastning i aksjemarkedet.

avkastning2

Her er egne erfaringer. Dette er avkastningen fra juli 2016 ut januar 2017. Jeg har hatt flere ferieperioder innimellom.

Når jeg ikke er aktiv nok, taper jeg bare penger. Dermed er det perioder der jeg like godt kan selge meg helt ut av markedet, som jeg gjorde i juli i fjor. Så begynte jeg pent og rolig å trade aksjer i slutten av september, ettersom magefølelsen tilsa kommende opptur.

Etter en fin og positiv trend kom en konsolidering. Det skjer for alle, kanskje bortsett fra dyktige daytradere. Deretter et nytt brudd opp, som var kjøpssignal.

Så en ny konsolidering, og et nytt kjøpssignal. Hvert kjøpssignal er «all in». Et eller annet sted oppi der tar jeg gevinst.

40 % på fire måneder er meget bra. Men i februar er jeg foreløpig en prosent i minus, etter å ha tatt ned aktiviteten igjen. OSEBX er opp rundt 15 % i samme periode (fra slutten av september).

Som jeg sa i det siste intervjuet med Dine Penger, på en god måned kan jeg gjøre 10 – 15 %, men det gjelder ikke alle måneder. Jeg gjør da opp mot 70 handler på en måned. Jeg setter aldri (eller svært sjelden) mer enn 10 % av pengene mine på ett selskap. Jeg tar også alltid rask gevinst i ville traderaksjer. Lav risiko, med andre ord.

I Dine Penger ble forøvrig også Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge intervjuet. Hun mener at man ikke kan «time» markedet og tjene raske penger på kort sikt. Forhåpentligvis mener hun dette gjelder bare for de som ikke behersker teknisk analyse. Det er mulig å time markedet, og jeg kan bevise det.

Uansett: Teknisk analyse kan også benyttes på egen avkastning. Når du virkelig er i dytten skal du gå all in. Men husk å ta gevinst, og pass på når du er overkjøpt. Ingen eller negativ avkastning må også påregnes i perioder…

39 kommentarer om “Teknisk analyse av egen avkastning

  1. interessant artikkel. dette er et tema som jeg er for dårlig på med min egen trading, og som gir meg mye hodebry. jeg føler nesten alltid at jeg er fullinnvestert, da det alltid er noen aksjer som ser teknisk bra ut og hvor et bra oppsett byr seg. (men jeg reduserer eksponering når volatilitetsindekser stiger mye utav risikodisiplin) frustrasjonen blir ofte stor når papirgevinst forsvinner, selv om det naturligvis alltid er enkelt å se i bakspeilet hva man burde gjort. f eks i januar var jeg opp 10% på mine swingtrades, og opplevde at det var tilbake i null i løpet av et par uker, pga markedet, ikke endringer i porteføljen. har du noen regler for deg selv angående f eks at du reduserer eksponering når du har en viss prosentgevinst for måneden? hvorvidt hovedindeksen er overkjøpt eller ikke, dikterer det hvor mye du er investert eller når du tar gevinst, eller dikteres det kun av det tekniske bildet i hver enkelt posisjon?

    • Etter såpass mange år tar jeg det meste på magefølelsen.
      Jeg går aldri etter prosentgevinst, men kan ta gevinst etter omtrentlige regler som dette:
      – Kursmål nådd (trading av formasjoner)
      – Langt over standardavvik (bruker Bollinger Bands)
      – Langt over snittkurs (bruker 10, 20 og 50 dagers MA)
      – Motstand
      – Trendbrudd ned

      Så lenge hovedindeksen ser grei ut (flat eller opp) er det bare å trøkke på med enkeltaksjer. En annen regel er forresten at alt er relativt. Ofte må jeg velge mellom aksje A, B og C. Hvis C ser best ut selger jeg A, selv om den fremdeles ser bra ut. Hvis jeg ikke ser ti bra aksjer, eier jeg bare fem eller sju. Jeg må ikke kjøpe for alt til en hver tid.

      Jeg er også forsiktig med små, volatile aksjer der jeg ikke kjenner det fundamentale. Min egen verste fiende er faktisk at jeg er alt for safe. Jeg selger for fort.

  2. Hvis jeg forstår det rett av grafen over, så går du «all in» altså putter mer penger i dine egne investeringer når avkastningen på dine egne investeringer har konsolidert en stund (som resultat av innaktivitet fra deg? eller bare rett og slett litt bom på investeringene? eller er det selve markedet som har konsolidert avkastningen din?) og deretter bryter denne nedadgående topplinjen i konsolideringen. Tar du det som et kjøps signal på deg selv? Du mener du har hatt din statistiske nedtur en stund og deretter brutt den? Usikker på om jeg forstod dette fullt ut :-).

    • Hva som har konsolidert meg (inaktivitet, dårlige valg, markedet generelt…) er underordnet, har jeg kommet til. Jeg kjøper aller helst på de beste tekniske signalene – bear traps, brudd opp (som her), etc. Når slike signaler inntreffer på egen avkastning, tar jeg det som et signal på at jeg har entret flytsonen igjen. Men det krever naturligvis at jeg er våken og aktiv den neste perioden. Ingenting kommer gratis.
      Samme taktikk kan brukes i golf og poker. Når du har flyt kan du spille mer aggressivt.

  3. har du en portefølje av både long og short-posisjoner? hvor mange posisjoner pleier du sitte med i markedet når du er aktiv?

    • Stort sett bare long.
      Et sted mellom 8 og 14 posisjoner.
      Tidvis er det perioder der jeg tar gevinst uten å reinvestere. Da kan jeg komme ned i 0 – 4 posisjoner. Dette avhenger også av markedet generelt. Ser det slitent ut er jeg nærmere null enn 14 posisjoner.

  4. Måtte lese boka en gang til…… Prøvde i dag å regne med historiske data fra 2005 til i dag (osebx) med systemet du beskriver i kapittelet om glidende snitt og stigende / synkende trender hvor man går ut og inn på helt satte kriterier med 20/dagers SMA. Resultatet er overveldende. Totalavkastning i perioden 356% mot index 196%. Hvis jeg i tillegg la inn 5min analyse av om det var nødvendig å gå ut basert på disse signalene, og også sjekket om den stigende trenden var brutt, ble resultatet noe bedre 406% i perioden. Det beste var at det største porteføljefallet var på stusselige 14% i april/mai 2010. Viktig å holde det enkelt i starten, har ikke engang tatt med andre indikatorer, men det funker. Hvis man også hadde brukt en portefølje som Delphi eller lignende i de periodene man er inne så kan man jo også booste enda mer selvfølgelig. Kommentaren er vel egentlig bare enda en takk til den utrolig lettskrevne, morsomme og lærerike boka.

    • Mange takk.
      Interessant regnestykke!
      Har vurdert å regne nøyaktig på bruk av to snitt og skille mellom svake og sterke trender. (Kjøp og selg bare på signaler i svake trender). Har ikke regnet nøyaktig, men nok til at det alltid burde gi meravkastning.

      mvh
      Stig 🙂

  5. Jeg brukte bare kriteriene for sterke trender her med både 20 og 50sma, datt ut av teksten over ser jeg. For å gå inn måtte 20sma og kurs ha krysset over 50 sma, samt sma ha vist en dag positivt stigende tendens. For å gå ut måtte 20sma og kurs ha krysset ned under 50sma og 50sma ha vist en dags negativ utvikling. Det ble 17 ut og inn signaler på 12,3år. Det aller beste for oss dødlige med magesår er at nedturen aldri blir stor.

    • Well done.
      Den eneste snag jeg ser da er perioder der det i hovedsak bare går flatt. Da funker som kjent ikke trendtrading.

      mvh
      Stig

  6. Siden jeg bare bruker signalene for STERK trend opp eller ned så vil du i all hovedsak enten sitte inne eller ute i de «flate» tidsrommene, spiller ikke så mye rolle om man er ute eller inne når det er flatt uansett. Evt få en falsk spike som du fort kommer ut av igjen, men 17signaler på 12år er jo ikke så mye egentlig. Blir værre hvis du skal bruke svak trend. Da blir det flere inn og utganger. Det hyggelige med denne «porteføljen» er at Årsavkastningene ble ca 9% 10% 12% 3% -2% 41% 14% 6% 14% 14% 6% 11%. Veldig hånterbare tall å investere i ,med lite uhyggelige overraskelser samtidig et overlegent totalresultat. Kan ha de store «formue summene» i dette, så kan man heller leke litt mer med parameterene for en mindre sum til jeg blir såpass confident med alle metodene som du er. Som også nevnt over ble resultatet litt bedre om jeg også trakk en helt enkel trend kanal og kanselerte noen av signalene på bakgrunn av at trendkanalen ikke ble brutt, litt mer «is» i magen mao.

  7. Sånn sett ville morgendagen om sluttkursen er litt godt under 700 (det kursen var for 50dager siden og altså den kursen som blir borte fra snittkursen) kanskje faktisk utløse et salgs signal. Denne ville jeg nok overridet på at den ikke har brutt ut av stigende kanal enda, men nå i et kort perspektiv er børsen inne i en slik flat periode som du beskriver at det ikke funker på. Den har gått sidelengs i 2,5 mnd nå.

  8. Hei!
    Jeg har nå bedrevet teknisk analyse i nesten ett år, etter å lest boken din. Jeg har da også ledt et titalls andre bøker om trading. Fra edwards og magee til douglas, elder, carver, nison, shwager, lefevre, steembarger osv. Har nå noen spm til den eneste nordmannen jeg har funnet som tilsynelstende kan teknisk analyse. Først litt hvordan jeg trader. Etter mange måneder med tap har jeg nå en veldig høy avkastning de siste månedene. Men dette er med veldig høy giring(opp mot 400%) og veldig liten egenkapital. Posisjonssizene er gjerne 50 til 100%. Jeg må gjøre det sånn, og ta så høy risiko (ifh til kapitalen) med liten egenkapital for å ikke bli spist av kurtasje og shortkostnader. Jeg venter arv og ser på dette som trening.
    Gevinstene mine har oppstått parallellt med at jeg har begynt å loggføre alle trades og ikke minst at jeg har en tydelig strategi og regler. Jeg bruker stochastics med egne innstillinger for å måle cycles, en veldig omgjort variant av macd for momentum, teller waves (delvis i henhold til elliott) og trader bølge 3, 5 eller reversal, bruker sma for trend og støtte motstand(bruker også fib og h/lod), volum, cansfdlesticck patterns, og tar med i beregningen osebx og sektorstyrke. Jeg trader når alle pilene peker en vei. Nesten bare obx aksjer. Første spørsmålet mitt er, er det i hele tatt noen som trader slikt i norge? Hører intet prat om det i aviser, finnes ikke bøker, andre blogger, podcaster og har ikke hørt om noen norsk trader som bare bruker teknisk analyse. Jeg vet vi har noen gode tradere som edvin austbø og legen på ullevål, osv, men opplever ikke at det er særlig kultur for proprietary teknisk trading her i landet? Jeg bare drømmer om at resultatene vil fortsette, men en del av meg vil ikke tro det er mulig, for jeg tenker at da måtte andre gjort det, på tross av innsatsen og selvinnsikten det krever. Nå har de jo åpnet en aksjeside på FB. Mitt inntrykk er at det er mest folk som leker med lønnen sin og som knapt har hørt at man kan lykkes med bare teknisk analyse. Ser liksom ingen ungjyplinger som timothy sykes, grittani og andre noenogtyveåringer som har tjent millioner ved å grinde trades dag inn og ut.
    Har egentlig mange tekniske spørsmål, men dette ble så langt, så lar det ligge inntil videre. Hvis du har noen innspulill til den korte forklaringen av strategien min tar jeg gjerne innspill

    • Hei Gudmund
      Takk for fin tilbakemelding. Jeg kjenner personlig ingen i Norge som trader etter avansert teknisk analyse, så der er din observasjon riktig. Kanskje er daytrader.no en mulig kompetansebank og en portal til likesinnede.
      En frustrasjon du sikkert vil oppleve mye av i tiden foran deg, er at selv når alt peker én vei, så kommer det ny informasjon ut i markedet som driver kursen motsatt vei i det korte bildet. Noen ganger er det bare snakk om forvaltere eller analytikere som snakker kursen den ene eller andre veien. Markedet er irrasjonelt og fullt av inkompetanse, akkurat som nettpoker, så selv om du har rett og er aldri så rasjonell og dyktig, vil du likevel gå på mange tap. Det er bare i snitt over tid du tjener penger. Teknisk analyse gir deg en 60-40 edge eller noe sånt, 70-30 i de klareste tilfellene. Risikoprofilen din tilsier da at du faktisk kan ryke helt ut, bare på uflaks. Men er du heldig burde det kunne gå bra. Jeg ønsker deg lykke til!

      mvh
      Stig

  9. Glemte skrive at jeg swing trader, men det skjønte du vel. Og bruker weekly, daily og 1hour, eller daily 1hour og 20 min. Har setupen på den ene framen, og bruker de andre for confirmation og evt entry.
    Spm mitt var vel egentlig om slik trading som skissert er vanlig i norge?
    Kjenner ingen som vet noe om trading, men akkuratt det er kanskje bra, for objektiviteten

  10. Hei igjen Stig. Ser det er lite skriving her inne. Jeg har regnet mer på den sterk trend inn og utgangen. Lurte på om du hadde sett noe mer på det samme? Denne gangen helt tilbake til inngang 12/5 1997 og frem til i dag. Kriteriet brukt er at alle indikatorer feks 20sma under 50sma, 50sma negativ trend og kurs under 50sma handles på dag to. Altså at man ser en dag med negativ utvikling (alle disse parameterene nevnt oppstår) og bruker neste dags sluttkurs som basis for regnestykket. Får da i tidsperioden 653% avkastning, mot børsens 394% i samme periode ( fra 151-747). Største fall i porteføljen 7/2-01 – 13/7-01 (fordelt på to perioden inne) på ca 17%. Krakket i 2001 var litt dårligere egnet for denne metoden da det gikk saktere ned og man var litt mer «inne» enn i 2008. I 2008 ville man bare tapt utrolige 3,94% i en liten «falsk» inn og utgang som jeg liker å kalle det 13/1-26/2 – 2009. I 2016 og 2017 ville man «tapt ca 9% av de 24% som er skapt fra 1/1-2016 – i dag på «falske» utganger 15/9-16 og 28/3 – 17. Jeg trader jo til daglig DNB porteføljen, og har ikke holdt på lengre enn fre 6des – 2016. Jeg valgte å «stå i det» å ikke gå ut 28/3 fordi jeg ved en helt enkel kikk på grafen kan se at hverken den stigende trenden fra 2012 eller 2016 som er enda brattere er brutt. Gitt at vi ser ut til å være ganske sent i et bull marked nå vurderer jeg om jeg skal følge det slavisk :-). Annet interessant er jo at i 2009 var DNB opp hele 90% ift OSEBX 50ish. Alle regnestykkene mine går på ren osebx fordi det blir for komplisert med DNB da jeg ikke har historisk materiale, men i 2009 var «systemet» inne i hele stigningsfasen, og hadde man da sittet i DNB istedenfor index ville det gitt hvertfall 70-80% istedenfor 54% som jeg fikk med index i opp perioden. Bare det tidsintervallet der hadde boostet sluttresultatet på 653% til eventyrlige 742% isteden. Mye av det samme ville nok skjedd fra 2012 til i dag med mye bra resultater for DNB. Tror vi uten problem fort ville sett 1000% i perioden. Det ville gitt ca 12,5% i årlig snittavkastning med en veldig lav volalitet som er lett å sove med for menig mann.

    • Hei igjen
      Jeg har i grunn ikke sett mer på det. Kan man få bra avkastning over tid med noe som funker, er optimalisering kanskje bedre enn å se etter noe annet.
      Så DNBs portefølje med litt optimalisering bør fortsette å gi gode resultater.
      Som Angela Merkel sier: keine experimente.

  11. Sitter med litt overskudd av cash på den DNB kontoen nå siden de selger og kjøper litt ujevnt antall aksjer. Ser GOGL som jeg allerede er inne i støter mot bunn av stigende kanal slik jeg kan se det. Ville du anbefalt å vekte opp i en portefølje som følge av et slikt signal (med en stop loss litt under kanalen)? Det blir jo mye GOGL i prosent av hele porteføljen da evt, noe som forstyrrer balansen litt. Synes disse avgjørelsene er litt vanskelige enda.

    • Hei Torbjørn
      Jeg er ikke så nøye lenger på nøyaktige posisjonsstørrelser. Å vekte opp funker bra det i en periode.
      Et alternativ er alltids å finne en annen aksje fra en annen portefølje. Kanskje LINK eller GJF? Eller NHY, SSO, KVAER på bra innganger? Eller NAS, hvis du tør 😉

  12. Interessant at du ikke er så nøye på str. Jeg er litt «redd» for at de skal bli veldig ubalanserte siden DNB balanserer hver uke og det er det avkastningen regnes ut fra. Har sittet i GOGL siden 50, og posisjonen var veldig stor da det gikk nedover fra 75 igjen, slik at jeg gjør det relativt dårlig ift de fordi min GOGL posisjon er så mye større. Men så har man selvfølgelig det motsatte, at min GOGL posisjon var blitt enda større som en rentes rente effekt siden jeg ikke reduserte den hver uke slik som DNB gjør på vei oppover. Artig at du nevner SSO. Jeg brukte strategien du nevner ovenfor med å ta en aksje fra en annen portefølje for noen uker siden. Det ble da SSO fra Stig Myrseth ( også fordi den tilhørte en sektor jeg ikke hadde noe særlig i fra før «diversifisering») Men han tok den ut igjen nå på mandag. Jeg gikk og ut. Jeg fikk et lite tap, ca 2 pst. For mitt utrenede øye ( som jeg engentlig burde sett da jeg kjøpte også) så lå den i en fallende trend på 2-3mnd sikt inne i den lange stigende trenden fra slutten av 2016, altså det ville være bedre innganger enn det jeg fikk 4/9 46,6 og ut igjen 9/10 på 45. Kommer meg jo evt inn igjen nå da på 44. Den tok jo fint i mot i gulvet på 42 rundt 3/10, så neste gulv treff om trenden fortsetter vil være noe høyere da alt etter hvor fort den kommer, men den må jo ikke gå i gulvet igjen før gulvet passerer 44 heller…….. Forøvrig satset jeg på 2000stk GOGL i går før jeg fikk svar, og det svarte seg foreløpig godt :-). Tok fint imot på 64kr som antatt, men har fortsatt litt krutt igjen og følger nøye med på SSO. Hvis NAS passerer 240 som den snudde ned ved sist så er vel det et bra tegn, men det pleier å gå fort i svingene når aksjene ført passerer en sånn motstand da. Krever at du sitter PÅ :-). Man bruker veldig mye mer tid om man holder på sånn ift å følge slavisk. Foreløpig i år er jeg ca 3,3% over index. Jeg vil si at i snitt har nok 10% hvertfall av porteføljen vært i cash hele tiden, så her taper jeg 2% (av DNB sine 21%) ca fordi jeg regner avkastningen av alt som står inne på Investeringskontoen, men man har jo og da hatt en lavere risiko, noe som ville svart seg bedre i dårligere tider.
    DNB raporterer på mandag 6,6% over index så litt har jeg gått glipp av. Kurtasje utgjør kun 0,5% av porteføljestr, så det er faktisk ikke her tapene ligger.
    De 3,3% jeg ikke har fått med meg ligger da ca 2% i at ikke alt er investert til enhver tid (har vurdert å slavisk ta det inn og ut av index, DNBOBX feks, men tror uten beregning at det ville kostet litt i kurtasje og spread, og at det kanskje ikke ville gitt all verden). Det funker nok bra i et skikkelig oppmarked som vi har nå, men litt mer jojo så vil vinninga gå opp i spinninga tror jeg. 0,5% er borte i kurtasje (kunne vært redusert til rundt 0,3% om man blir «Privat Banking kunde) og da resterende 0,8% i dårligere inn og utgangskurser da sånn ca. Takker fortsatt for boka di som begynner å bli slitt i kantene og svarene her inne. MVH Torbjørn

    • Med «ikke så nøye» mente jeg størrelser på 10 – 15 % av totalen. Hvis du allerede er oppe i 15-20 % på GOGL grunnet oppgang, ville jeg vurdert å ta ut noe i gevinst og sette pengene på noe annet. (Hvis du finner noe like bra).
      SSO og NAS er ikke først og fremst tekniske vurderinger vil jeg si, men basert på fundamentale nyheter (SSO), oppkjøpsrykter (SSO) og innsidekjøp og store shortposisjoner (NAS). Det tekniske er da bare for gode innganger.
      Forøvrig virker du å ha veldig tighte stop loss, men det kan jo også funke hvis du trader på veldig kort sikt.

      mvh
      Stig

  13. Skjønner. Ang Gogl så vil man avhengig av perspektivet si at den på trenden fra 7/6 brøt ut ned av den stigende kanalen ca 1/11 på 65.8, kanskje en dag etter litt tydeligere, men tar man det fra bunnen ca 25/9-16 traff den nesten perfekt bunnen igjen 3/11 på 62.70 , spratt sterkt opp igjen på det i dag, så hvis man gikk ut på bakgrunn av den korte trenden 7/6 så ville man bomme lit tda ( time will show ) . Den har jo og brutt ned gjennom både 20 og 50dagers glidende snitt, så andre indikatorer sier også at den ikke er kjempe hot. RSI viser dog en svakt stigende bunn 3/11. Det er vel den bunnen sammen med dagens løft som sier at man skal være med videre. Det er vel i slike tilfeller en amatør blir litt svimmel og fort kan gå seg bort. Jeg kjøpte på de to foregående bunnene men solgte ut på kjapp gevinst for ikke å ha alt for mye GOGL ( dobbelt så mye som alle de andre postene før salgene). Det var bare litt testing. Sitter fortsat i posten som hører til porteføljen.

    • Med ranges/candlesticks (ikke sluttkurs) traff den bunn på 62,70 som du sier. Der var også en stigende 200 WMA. Alltid et bra endagsbet. Pluss 6,06 % i dag var i overkant bra. Nå ville jeg solgt den om den kommer til 68.
      Generelt er aksjen svakt stigende.

      RSI viser også en svakt stigende bunn som du sier, men det gjorde også tilsvarende kurs. Så det er ikke noe signal, slik jeg ser det.

  14. Skjønner. Ser den var innom og testet 68 tidligere i dag og bouncet ned igjen.

    • Nettopp.
      Du ser bra med kortsiktig motstand på 68. Tre små topper fra oktober, pluss 50 SMA, pluss den nedre linjen i triangelen fra oktober. Parabolic SAR er også i selg. Men som sagt, den litt lengre trenden er fremdeles opp.

  15. Apropos Inn/ut systemet mitt nevnt lengre opp basert på dine definisjoner av sterkt stigende og sterkt synkende trender, så var det på fredag første dag hvor 50dagers snitt sank fra dagen før med alle de andre parameterene inne. I mine utregninger solgte jeg ut på 3dje dagen med synkende 50dagers snitt om alle de andre parameterene fortsatt var inntakt. Dvs, på tirsdag kan det være et ut signal i det systemet. Sånn i tillegg kan jeg se noe som ligner en hode skulder formasjon i osebx. Kursen har dog ikke brutt ut av siste stigende trend fra ca jan/feb 2016, men ligger helt i nedre sjiktet av den. Er du mye inne for tida? Lite nytt på siden din dessverre, du er kanskje ikke så aktiv?

    • Hei igjen
      Jeg var aktiv i desember og januar, men ikke så mye ellers. Er ute nå. Ser an nye signaler. Det har vært mer usikkerhet enn på lenge i det siste, med Trumps tariffer og en stigende 10-års obligasjonsrente. Alle går dessuten og venter på en korreksjon. Men kanskje blir det bare en slapp sidelengs, vi får se.
      Hode-skulder: Tror de fleste ser en mulig slik under oppseiling. Men det er aldri en formasjon før den bekreftes av et etablert brudd, her på 785 eller deromkring. Den må dessuten bekreftes av andre indekser, i USA for eksempel, og andre signaler/støttenivåer som også brytes. Og så er det en godt stigende 200 dagers SMA på nedsiden som et sikkerhetsnett. Men som sagt, vi får se.

  16. Hei Stig. Inne igjen nå da? Ved hjelp av disse ut/inn formlene jeg laget basert på dine definisjoner av sterke trender så var jeg ute en kort stund for litt siden, gikk glipp av et par tre prosents avkastning, men er inne igjen for fullt og kjører Ukesportefølje når jeg er inne. Egentlig funket det bedre enn det skulle fordi jeg ikke investerer i indexen, men i porteføljeråd, og jeg fikk meg en «gratis» re-vekting av porteføljen i og med at jeg gikk ut og inn. Re-vekter sjelden fordi det blir for mye kurtasje for «små» handler. Noen aksjer fyker jo avgårde og postene blir fort 50% større enn de som ikke beveger seg eller går negativt. Opplegget fungerer utmerket. Startet 6/12 -2016 etter å ha lest boka di, fått bekreftet det jeg trodde om ukes og mnd porteføljer fra før ,samt satt på ideen om å være inne i sterke opp trender og ute i de sterke ned trendene. Resultatet er foreløpig opp 38% mot Osebx ca 32-33%. Bra med ekstraavkastning, men det viktigste er at alt dette har gitt meg confidence til å sitte inne med betydelige beløp som gir meningsfulle resultater, ikke bare knapper og glansbilder. Det blir effektiv formuesforvaltning og ikke bare en hobby med noen små aksjekjøp her og der :-). Takker, spanderer gjerne en kaffe en dag :-).

    • Heisan,

      Hyggelig at det går riktig vei med deg. Fin avkastning du har så langt. På sikt vil du distansere hovedindeksen mye mer. Lykke til videre!

      Mvh Stig

  17. Et spørsmål jeg har da er om du følger en slik ukesportefølje selv for tida? Det fungerer jo så bra at det burde være forbudt å la være. En mnd etter forrige post jeg skrev her er jeg opp fra 38% til 46% og børsen har omtrent ikke rørt seg. Det er den relative avkastningen som er viktig i mitt hode, pluss rentesrenteeffekten av det.

  18. Hei. Er du inne noe nå for tida? Antakelig viser den inn/ut modellen basert på sterke trender som jeg tok fra boka di et ut signal i overimorra. Ruglete tider. Ligger fortsatt43% siden start DNB prosjekt vs Osebx 31,5% i samme periode :-).

    • Hei.
      Jeg er ute, men inn igjen med en del i dag og i morgen. 200 SMA er opp og støtte på 865. Mulig kort rekyl. Flere enkeltaksjer har støtte i dag og i morgen, jeg kjøper der. Kjøpte en liten sum i ELKEM også i dag, under tvil, men de kommer med tall i morgen som bør være bra. Men bedre å selge på 40 og kjøpe på 31 uansett, enn å sitte med ned som ukeporteføljen har gjort 😉
      MEN: DAX gjør et brudd ned i en hode-skulder i dag. Den bør reversere, ellers er jeg all out igjen rimelig fort, dvs i morgen.
      Se på et chart fra 1.1 2009 (OSEBX), med Bollinger Bands satt på 200 dager og 2.2. Vi har ikke vært på nedre bånd siden januar 2016, så på tide med en korreksjon. Da snakker vi 780 for OSEBX. USA og Tyskland avgjør de neste dager.

  19. Elkem var jo katastrofal i dag. Slik jeg forstår det teknisk nå støtter Osebx seg både på bunnen i stigende kanal og en horisontal støtte i nivået rundt 865 der vi har hatt et par bunner de siste mnd.

    • Latterlig. DNB setter kursmålet til 50 kroner, og aksjen faller fra 31 til 26 på kina-oppdatering som har vært kjent i to måneder. Hvis de nå kunne gå ut med en melding type «aksjen kan doble seg» får vi en fin dag herfra. Men tipper de senker kursmålet i stedet.
      Resten av børsen er slapp og Tyskland reverserer ikke, så jeg tror vi ryker på det nivået innen tre-fire dager. USA er også under 200 SMA i to av tre indekser, så et kort fall er sannsynlig. Men om en til tre måneder er vi normalt tilbake på 200 SMA, så fine muligheter nede i bånn.

  20. Jeg gikk ut 25/10 på morgenen…. Egentlig har jeg backlogget resultatene for systemet på sluttkurs dagene hvor det er ut signal. Praktisk så hadde jeg fri på morgenen og skulle jobbe rundt børsens stengetid. Dette slo veldig uheldig ut denne dagen da det åpnet 2% ned og avsluttet 0,4% opp……….Trodde og det var en grei avgjørelse iom at USA hadde vært ned 3-4% natten før, så jeg regnet egentlig med det skulle fortsette ned fra -2%.
    Da er status fra oppstart 6/12- 2016 36,26% v osebx 28,5%. Greit nok. DNB har gjort sin jobb. Jeg har gjort et par tabber som har kostet meg ca 1,5-2% avkastning totalt sett. Det ene var å ikke få kjøpt DNO tidsnok for et par uker siden, den gikk 8% første dagen før den falt litt tilbake. En annen gang forsov jeg meg fordi jeg var i et land med en times tidsforskjell……..og det var feil dag å forsove seg på.
    I tillegg har det vært litt uheldig at de i den siste oppgangen ikke var inne med maks antall aksjer så jeg satt litt i cash da, mens de rakk å få inn flere aksjer før det gikk ned ned slik at jeg var max inne fra 1/10……Jeg har prøvd (i fjor) både å kjøpe aksjer fra andre råd, og å kjøpe obxednb for «restepengene» men ingen av delene har funket. Obxednb funket forsåvidt ok da jeg gikk i pluss på det, men avkastningen var så mye lavere enn indexen pga spread`en på produktet akkurat på morgenen, og at jeg måtte selge det for å komme inn i det de da anbefalte å kjøpe. Enten måtte jeg da vente til spreaden hadde kommet ned for å ikke selge obxednb med for mye spread tap, men da hadde som regel aksjen de anbefalte begynt å gå, så da taper du i den enden. Det har også vært oppgangstider i den perioden jeg prøvde meg med obxednb, men du vil lide mye av de samme tapene i nedgangstider pga spread, så totalt sett er det liten vits å drive med. Det er rett og slett ueffektivt gitt oppleggets natur. Totalt sett har jeg «tapt» 0,9% årsavkastning på å ikke sitte 100% inne hele tiden, noe som er ganske umulig da de gir forskjellig antall råd fra tid til annen. Hadde alle de overfornevnte faktorene vært overvunnet ville jeg altså hatt ca 40% versus 36,26%. Får ta lærdom av det og prøve å tette hullene videre. DNB oppgir forøvrig ca 46% i perioden, så det blir blir litt borte på veien. Roughly 0,5% er også kurtasje. Et siste problemområde er utjevning. Jeg utjevner generelt sjelden, og det vil slå positivt ut så lenge aksjer går i en retning i hele perioden de er inne (rentesrente effekten) mens om det først går en vei, deretter en annen og summen blir nært null, så taper jeg ift DNB sin avkastning da de jevner ut hver uke. Skrekkeksempelene fra i år var Polarcus som de gikk inn i på 2.12 22/5. Jeg kom meg ut på 2.34 9/7, men hvis du hadde jevnet ut posten hver uke som DNB gjorde så hadde jeg fått en svimlende meravkastning på 37,5% istedenfor 10% som jeg fikk. Litt motsatt har det gått med Elkem som bare har falt som en stein, det var i utg pkt en fordel for meg, men jeg klarte å utjevne den 8/10…….Så jeg røk på det samme nominelle tapet der som DNB allikevel. Alt dette med elkem kunne selvfølgelig vært løst med en stopp loss på 15% osv, men det ble altså ikke slik denne gangen. Nok en gang takk for god bok og inspirasjon.

Det er stengt for kommentarer.