Oljeprisen – februar 2016

Teknisk analyse fungerer i teorien på alle aktivaklasser, også olje. I en tid der oljeprisen har styrt aksjemarkedet en god stund (i følge markedsekspertisen på CNBC og Bloomberg) kan det kanskje være en ide å studere den nærmere.

En generell regel er at aksjer gir tydeligere signaler, klarere linjer og formasjoner enn oljeprisen, som handles på forwardkontrakter. Nivåer og brudd er med andre ord litt mer diffuse, og man gjør klokest i å se etter tendenser og cirkanivåer.

Her er Brent siste fem år:

BrentI ettertid er det lett å se at oljeprisen lå i en lang, «Flat Top»-lignende formasjon med likevekt på rundt 110 dollar. Jeg har markert den med et par omtrentlige linjer over 1 – 2 år.

Formasjonen er knapt nok omtalt i tradinglitteraturen, men den er altså ekvivalenten til en Flat Base Bottom, som jeg skriver om i boka mi (s. 211 ff). Brudd ut av slike lange flate formasjoner gir kraftige kursutslag, og det har vi sannelig fått i oljeprisen. Ingen oljeanalytikere i verden så oljeprisen i 35 dollar da bruddet kom, men der er vi altså i dag. Bunnen så langt har vært 27 dollar.

Hvor går vi videre?

BrentHer er Brent det siste året. Den siste mellomlange trenden er ned, og markert med en kanal (T1). På kort sikt ligger oljeprisen i en korreksjon opp. Nedre linje i korreksjonen er markert (K), og Bulkowski-filosofi tilsier at brudd ned der er nytt salgssignal. Det er horisontal motstand nå på 36 dollar, som testes igjen i dag (lunjstider). På samme nivå ligger øvre Bollinger Band (20 dager/2 sta. Vises ikke i diagrammet). MACD er også i ferd med å bli positiv, som er et intradagssignal. Brudd opp er med andre ord et kortsiktig kjøpssignal som – dersom det kommer – bekreftes av flere indikatorer. Deretter er det motstand i trendkanalen og på litt over 42 dollar.

Personlig er min magefølelse at vi har bunnet ut.  Det kan hende vi skal teste lavere nivåer igjen, men nå har russerne og andre aktører endelig skjønt hva de skal gjøre om så skjer. Det er bare å slippe et rykte i markedet om at «store oljeproduserende land har begynt å snakke sammen», så annuleres shortposisjoner i stor skala og oljeprisen stiger. Dette tror jeg gjør at tradere også er mer forsiktige fremover med å engasjere seg på shortsiden.

Fremdeles er den mellomlange trenden ned, men jeg tror nå mest på et trendbrudd til flat/svakt opp i løpet av de neste måneder. Noen likevektspris er vanskelig å spå, men med en flatere eller svakt positiv utvikling kommer sannsynligvis en decoupling til aksjemarkedet, som gjør at aksjeplukking igjen blir tryggere.

2 kommentarer om “Oljeprisen – februar 2016

 1. Kan du anbefale en bok eller to jeg skal lese med boken din som basis? Det koster tid og arbeid – men:: There ain’t no such thing as a free lunch.
  Med de beste hilsener Kristoffer

  • Hei Kristoffer
   Siden du behersker engelsk vil jeg anbefale «How to trade in stocks» av Jesse Livermore, 2001-versjonen kommentert av Richard Smitten.

   Mvh Stig

Det er stengt for kommentarer.