DNO – hva brast så høyt?

Avisene er fulle av kommentarer i dag om hva som skjedde med DNO i går, torsdag den 7. august 2014. Aksjen falt med drøye 9 % etter å ha vært ned over 20 % tidligere på dagen. Her er et intradagsdiagram:

DNO intradagHva skjedde rundt klokken 10, som fikk aksjen til å rase med over 20 % (fra kroner 18,30 til kroner 14) på halvannen time? Her er en forklaring i to steg:

1a. Fra 09:30 til 10:00 kom det to nyheter. Den ene var at UBS tok opp dekning på aksjen og satte et kursmål på 20,50 kroner. Det er godt under en rekke andre meglerhus’ kursmål, som har ligget på 26 – 30 kroner i det siste. Og det er bare halvparten av kursmålet på 40 kroner som den evige oljeoksen Trond Omdal satte i november 2013. DNO er en aksje med høy politisk risiko. Men hvorfor ta denne risikoen når oppsiden bare er 10 % og nedsiden nær ubegrenset? Kursmålet var i realiteten et salgssignal.

1b. Den andre nyheten var at IS hadde hatt fremgang i Irak og nærmet seg oljefelter kontrollert av DNO. Skulle de mot formodning sikre seg disse feltene er det krise for DNO. Uten eiendelene sine i Irak er DNO-aksjen verdt 3-4 kroner, i følge Christian Yggeseth i Arctic (kilde: Dagens Næringsliv 8. august 2014).

I dag fredag er aksjen opp nesten 8 % til 17,80 (lunsjtider), på nyheter om at USA kan tenke seg å bombe IS-styrkene. Så her er det åpenbart at aksjekursen i DNO nå i stor grad styres av kampen mellom IS og kurdiske styrker, og om kurderne vil få våpenhjelp og eventuell flystøtte fra USA og andre vestlige land.

Så langt så vel. ALLE kommentatorer i mediene (DN, Finansavisen…) har fått med seg punkt 1b. Men INGEN har fått med seg punkt 2, som følger her:

2. Aksjen falt med et brak gjennom et signifikant støttenivå:

DNOStøttenivået lå på i overkant av 18 kroner. Når det brytes kommer et så tydelig salgssignal at aksjen ikke bare faller 3 %, eller 7 %, men 20 %, og det på halvannen time. Legg også merke til fallet da aksjen brøt ned gjennom 200 dagers SMA. Samtidig brøt den en viktig trendlinje.

I dag er aksjen som sagt opp mot 18 kroner igjen, noe som altså 1) skyldes kontranyheter. Men det skyldes også 2) at aksjen nå er massivt oversolgt. RSI(14) var i går på 17,55. Aksjen var i går også 5 standardavvik (!) fra 50 dagers glidende snitt. Det er en anomalisk utligger så absurd at en rekyl nesten er nødt til å komme. Enten i dag eller neste uke. Nå kom den altså i dag.

Jeg sa at ingen kommentatorer har fått med seg det tekniske punkt 2. Karl Oscar Strøm i Nordnet er kanskje unntaket og ganske nær, når han i går uttalte: «Etter kursfallet i formiddag var plutselig alle som hadde kjøpt aksjen i år i minus. Da er det mange som går under sine stop-loss-grenser og velger å ta tapet. Da blir det trangt i døra» (fra Finansavisen 8. august). Dette er en slags forklaring på hvorfor 18 kroner var et så viktig nivå.

Jeg tror ikke denne forklaringen er tilstrekkelig, men det er en lenger diskusjon.

Mitt poeng her er bare at analytikere, kommentatorer og journalister i Norge mangler et teknisk begrepsapparat. Selv ikke Strøm bruker tekniske begreper, selv om han kjenner dem og åpenbart også her må ha studert et kursdiagram når han ser nivået på rundt 18 kroner.

Hvorfor er det ingen toneangivende stemmer som henviser til begreper som brudd, trend, støtte, motstand, glidende snitt og lignende? Kjenner de dem ikke? Er de ikke stuerene i finansmiljøer? Dette er rent deskriptive begreper, og kunne vært benyttet uansett. Men de forklarer i seg selv også ganske mye av de kursbevegelsene man kan se i alle aksjer, ikke bare i DNO. Øvrige årsaker tilkommer fra et annet perspektiv, så og si.

Hvorfor falt aksjen så kraftig da den brøt ned gjennom dette tydelige nivået på 18 kroner? Eller i forlengelsen: Hvorfor falt aksjen kraftig allerede da den brøt ned gjennom 200 dagers glidende snitt? Vel, årsaken er i begge tilfeller at aksjen brøt ned gjennom et signifikant støttenivå. Derfor er det så mange salgsordre og stop-loss-ordre på nedsiden, og ingen kjøp i mils omkrets. Derfor falt aksjen raskt med 20 %, og ikke 5 eller 10. Slike utslag gjelder brudd på alle signifikante støttenivåer (der det ikke er mer støtte like under), ikke bare nivåer der de fleste investorer går i minus for året.

Triggeren i dette tilfellet var nyheter. Andre mer sekundære årsaker, sett fra et annet perspektiv, er at noen fikk panikk og solgte uten noen nærmere analyse, noen fulgte bare flokken, noen så en mulighet for gevinst og shortet aksjen, noen meglere så også en mulighet for gevinst og ringte sine kunder, også videre. Hadde alle disse fått med seg nyheten? Neppe. De fleste vanlige investorer som solgte hadde nok lagt inn sine stop-loss-ordre på forhånd. Og triggeren var da bruddet, ikke nyheten.

Dette eksempelet med DNO er betegnende for utbredelsen til og kjennskap til teknisk analyse i Norge. Kanskje også statusen. Jeg aner en viss forskjell i forhold til miljøene i USA, der teknisk analyse har en litt annen mediedekning.

Og for ordens skyld: Litt over 18 kroner er nå motstand. Med mindre DNO kommer seg over det nivået ganske raskt er det fare for at vi vil se aksjen i 12 kroner de neste månedene. I så fall er dagens rekyl bare en dead-cat-bounce.

 

En kommentar om “DNO – hva brast så høyt?

  1. Tilbaketråkk: PGS stiger 6 %, DNB Markets fintet ut av Wall Street | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.