PGS stiger 6 %, DNB Markets fintet ut av Wall Street

En artig sak her. I går tirsdag steg PGS 5,5 % (fra 38,55 kroner til sluttkurs 40,70). Aksjen var opp 6,7 % intradag (41,15 kroner). Hva skjedde?

PGSI følge kursdiagrammet var en sterkt medvirkende årsak en ørliten dobbel bunn, bekreftet av en ørliten omvendt hode-skulder i RSI. Det er kjøpssignal på 1 – 4 dagers sikt.

TDN Finans kommenterte stigningen slik i gårsdagens børskommentar: «Petroleum Geo-Services (PGS), steg markert tirsdag etter at UBS oppgraderte selskapet fra salgs- til nøytralanbefaling. Kursmålet ble imidlertid redusert fra 45 til 41 kroner». Som alltid en kommentar uten referanse til teknisk analyse. (Jeg har vært inne på dette en gang før).

Nyheten fra UBS var den eneste nyheten om selskapet i går. Hegnar.no refererte samme nyhet, men koblet den ikke til kursstigningen. I dag har jeg sjekket Finansavisen og Dagens Næringsliv. Ingen av dem kommenterer gårsdagens kursrally i PGS med et ord. Det må sies å være litt spesielt, at et av børsens større selskaper stiger 5,5 % og tar med seg flere andre OBX-selskaper i samme sektor i dragsuget (TGS og SUBC steg også markert), uten å høste en aldri så liten kommentar fra noen av disse avisene.

Jeg tror jeg vet hvorfor. Det var ingen av mediene som kunne fylle ut en plausibel forklaring på kursstigningen etter den vanlige formelen «PGS steg på nyheten om at [… fyll inn fundamental årsak]». Ergo taushet.

Oppgraderingen fra UBS (til nøytral) førte sannsynligvis til inndekning av en del shortposisjoner. Men nok til 5,5 %?? Hvem kjøpte aksjen så kraftig at den steg over 6 % i løpet av dagen, og hvorfor?

Her er et mulig svar:

PGSDiagrammet viser de siste ti handledager. Først et brudd ut av fallende trend for to dager siden (forleng linje 1). Deretter et brudd opp i en flat bunnformasjon i går (3). Et klokkeklart kjøpssignal, 100 % etter læreboka. Kursmålet settes til cirka 41 kroner (4).

PGSHer er intradagsdiagrammet fra i går. Etter bruddet opp gikk PGS flatt helt frem til litt før klokka 13:00. Deretter steg aksjen kraftig fra cirka 39,70 (1)  til kursmålet på 41 kroner (2). Det utgjør et ekstra intradagsløft på litt over 3 %. Deretter tok de smarte traderne gevinst. I dag onsdag er aksjen forøvrig nede i 39,70 igjen (synes ikke i diagrammet).

Spørsmålet er nå: Hvem kjøpte aksjen på 39,70 kroner i går? Solgte de på 41? Hvem kjøpte mot slutten av dagen?

PGS

Dette er meglerstatistikken etter endt dag. Jeg sjekket imidlertid også meglerstatistikken rundt klokka 15:00. Da var utlendingene sterkt på kjøpssiden. Morgan Stanley, Merril Lynch og Credit Suisse Boston ledet an i nettokjøp. DNB Markets hadde store nettosalg, de var ikke på topp 20-listen når det gjaldt kjøp. (Merk også at UBS, meglerhuset bak gårsdagens nyhet, nesten ikke kjøpte aksjer i PGS i går. Tvert i mot toppet de nettosalgstatistikken).

På slutten av dagen snudde dette. Som statistikken over viser hadde da amerikanerne solgt seg ut igjen og var på nettosalgtoppen. DNB Markets derimot, hadde kjøpt seg kraftig opp og var plutselig nummer to på kjøpstoppen!

Her er et utsnitt av sluttauksjonen:

pgs-intradag4

Kjøperne til venstre (DNB Markets), selgerne til høyre (utlendingene). Av dette kan vi altså lage følgende plausible forklaring:

PGS begynte å stige litt før klokka 13:00, fordi det var da de første amerikanske traderne møtte på jobb på Wall Street. Etter å ha sjekket sine screening-algoritmer kunne de se at PGS hadde gitt intradags kjøpssignal, og at det var 3 % til predikert kursmål. Altså: Kjøp på 39,70 og oppover, og selg på 41.

DNB Markets derimot, kjøpte ikke aksjer før mot slutten av dagen. Ergo gikk de glipp av hele oppgangen, men kjøpte seg pent inn på topp. Hvem kjøpte de aksjer av? De smarte utlendingene som tok gevinst.

I dag onsdag har PGS vært nede igjen over 2 %, på kurser under 39,70. På tredjeplass på nettosalg: DNB Markets! (Og de over nevnte utlendingene har fortsatt å ta gevinst):

pgsMeglerstatistikken klokka 11:20 onsdag. Eller med andre ord: Utlendingene solgte med gevinst til DNB Markets i går, som selger til markedet med tap i dag.

Jeg vet ikke hvilke screeningalgoritmer, handelsalgoritmer og tradingregler de bruker i Norges desidert største meglerhus. Eller kanskje er det kundene til DNB Markets som kjøper og selger aksjer på denne måten? Uansett: Om dette eksempelet er representativt kan det synes som utlendingene kanskje ligger litt foran oss på tradingsiden.