Klassiske tabber på børsen

untitledKlassiske tabber…

Nei, jeg snakker ikke om den gangen jeg solgte meg ut av Aker Drilling og opplevde at selskapet ble kjøpt opp dagen etter, til 90 % høyere kurs. Det var en tilfeldighet.

Jeg snakker om tabber som gjentas igjen og igjen av børsens aktører, og dermed – over tid – blir klassiske. I et oppslag i Finansavisen den 27. januar kom tre eksperter med sine syn på slike tabber. Her er de klassiske tabbene mange investorer gjør, i følge disse tre:

Peter Hermanrud, Swedbank First
«De fleste er for glad i selskapet. De tror det vil erobre verden, revolusjonere et eller annet. De blir for sjarmert av en ide, i stedet for å kjøpe et ordentlig foretak. Da går det ofte galt. Dessuten handler mange for mye».

Birger Andersson, Netfonds
«En vanlig feil er at kunden er utålmodig og vil tjene penger altfor fort. De kaster seg på det siste høyrisiko-caset, som de har hørt eller lest om et eller annet sted. Et annet problem er at mange er for lite diversifisert, med bare en eller noen få aksjer».

Karl Oscar Strøm,  Nordnet
«En klassisk tabbe er å selge vinneraksjer og beholde dem som har falt. En annen feil er å kjøpe aksjer basert på løsrevne tips og råd. Skal du ha suksess, må du gjøre din egen analyse og tankearbeid».

Mye visdom å hente her altså:

  • Kjøp først og fremst kvalitetsaksjer, det vil si selskaper som faktisk tjener penger
  • Ikke handle for ofte
  • Vær tålmodig
  • Lær deg å håndtere risiko
  • Spre deg på flere aksjer
  • Sitt i ro med vinneraksjene (inntil de topper ut og bryter trenden, eventuelt en trailing stop loss)
  • Selg taperne raskt (og bruk stop loss her også)
  • Ikke følg alle mulige tips og råd om hva du bør kjøpe og selge
  • Gjør din egen analyse

Hvordan lærer du å gjøre din egen analyse? Jeg vet jeg er inhabil, men det beste rådet jeg kan gi der er å lese Aksjer og aksjehandel (2014) 😉