Alexander Elder: Trading for a Living

trading-for-living2Alexander Elder. Trading For a Living. Psychology, Trading Tactics, Money Management. John Wiley & Sons, 1993.

Dette regnes som en klassiker i sjangeren, og kanskje med rette. Elder skrev både nytt og om det som var kjent fra før (per 1993), men først og fremst var det kanskje autoriteten som slo an: For første gang (?) skrev en psykiater om det psykologiske aspektet ved profesjonell trading.

Elder var heller ikke bare psykiater. Han var også praktiserende trader og ekspert på teknisk analyse. Det er en interessant kombinasjon. Bakgrunnen hans gjorde at han var en av de som tidlig reduserte tekniske mønstre i kurs til psykologi. Det er en forklaringsmodell som neppe holder mål, like lite som sosiologi kan reduseres til psykologi, eller psykologi til biologi. Modellen har likevel hatt en sterk virkningshistorie. Jeg er av de som har hørt norske tekniske analytikere redusere alle kursbevegelser til en sum av «frykt og grådighet», noe som er individpsykologismen trukket ut i ytterste konsekvens. Problemet er selvsagt der slike reduksjoner liksom skal bli «den store forklaringsmodellen», fremfor å se på dem som nyttige små brikker i et komplekst system av modeller og fagdisipliner. Elder får ta noe av skylden for at det er blitt slik. Men på den annen side burde ingen fagmiljøer lenger analysere aksjer kun ut fra verdi og inntjening. Psykologi og naturlig markedsdynamikk hører med. Elder får ta noe av skylden, eller kanskje heller æren, for dette også.

Det er imidlertid bare de første 68 sidene (av 288) som handler om individuell psykologi og massepsykologi. De siste 20 sidene handler om risiko og money management. Resten (nær 190 sider) handler om standard teknisk analyse. På begge disse feltene har det etter 1993 kommet en rekke verk som setter Elders tekst i skyggen. Boken har altså begrenset praktisk verdi i dag. Men de første 68 sidene er fremdeles relativt interessant lesning, der de omhandler ulike aspekter av psykologi, fra den enkelte trader til de store masser, og litt mer systematisk og faglig begrunnet enn den (ganske like) individpsykologien du kan finne i traderbøker helt tilbake til 1920-tallet. Det er alltid lærerikt å få et faglig blikk på ting, og noen nye kilder. Men ikke alt har tålt tidens tann. Det er fremdeles riktig at du skal være skeptisk til magiske metoder og guruer. Men det er nå få som anbefaler tradere å stille på møter i Anonyme Alkoholikere, for eksempel.

Trading for a Living har som sagt hatt en interessant virkningshistorie, også i Norge. Om boken noen gang er oversatt til norsk vet jeg ikke, men jeg vet at den ble grundig lest av Oddmund Grøtte. Grøtte skrev som kjent Aksjekjøp og daytrading (2. utg. 2006), en bok som i følge forlaget har solgt 20 000 eksemplarer i Norge og vel må være lest av alle som trader aksjer i dette landet. Da har den satt spor. Grøtte gjorde et solid arbeid med boken sin. Men han tok også noen snarveier. Enkelte standpunkter, metaforer, kilder og hele avsnitt tok han for eksempel rett ut av Elders tekst, mens han publiserte det hele som sine egne tanker.

Et av avsnittene han kopierte avslutter slik: «Trading betyr ganske enkelt at du prøver å robbe andre som også prøver å robbe deg» (Grøtte s.66, Elder s. 49). Det er en uheldig formulering. Men den underliggende markedsforståelsen (som en ren naturtilstand der alle sloss mot alle) og tilhørende etiske bevissthet er enda mer uheldig. I min egen bok nevner jeg kort flere norske meglerhus som de siste årene er fratatt konsesjonen sin, etter å ha loppet sine egne kunder for penger. Men en slik praksis kan jo legitimeres på et vis, dersom hensikten med å trade er å robbe alle andre?

Det hører med i dette bildet at Elder vokste opp i Estland under den kalde krigen. Fra det undertrykkende kommunistregimet (Sovjetunionen) rømte han i 1974, og ankom New York som en enslig sjel med 25 $ i lomma. Denne nye frihetstilstanden, pluss bakgrunnen hans, også som lege med spesialistutdanning i psykiatri, har utvilsomt preget Elders skrifter. De er gode, men rimelig individorienterte. Elder er dessuten selvlært i trading, «self-made» fra et beskjedent utgangspunkt, noe som gjør ham til et slags Amerikansk idol, særlig for høyresiden. Det er «The American Dream» Elder egentlig selger her, basert på hans egen historie. Da er det det frie individet som skal dyrkes frem, og trading kan gi deg denne friheten. Kollektiver og reguleringer er underordnet, og tidvis fienden din. Det fremgår også av åpningsordene i Trading for a Living, som lyder:

«You can be free. You can live anywhere in the world. You can be independent from routine and not answer to anybody. This is the life of a successful trader». (Elder s. 1)

Grøtte åpner sin innledning med nøyaktig de samme ordene, men har fylt på med noe mer tekst (Grøtte, s. 13). Det burde vært mulig i Norge å beholdt de praktiske rådene om trading, men justert seg noe på det ideologiske.

Trading For a Living er fremdeles i salg fra for eksempel Amazon. I hardcover koster boken 48 $. Den kommer også med en Study Guide, til 25 $ (paperback).

Jeg gir boken terningkast 4. Hadde jeg hatt full oversikt over litteraturen rundt 1993 ville jeg kanskje ha måttet gi den 5. Hadde boken vært mer faglig og grundig på det psykologiske og bedre på det tekniske hadde den kanskje også vært mer relevant i dag.

En kommentar om “Alexander Elder: Trading for a Living

  1. Tilbaketråkk: Oddmund Grøtte: Aksjekjøp og daytrading | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.