Megatrender 2014

Stig Myrseth er en mann å lytte til, og ikke bare når han anbefaler aksjer. I Finansavisen 10. februar 2014 oppsummerte han noen megatrender han tidligere har lansert under en eiendomskonferanse i Baltikum (tidlig februar 2014).

Megatrender er verdt å merke seg, fordi de understøtter den fundamentale veksten i selskaper som befinner seg midt i trenden. Gode langtidscase altså, men også gode momentumcase i det litt kortere bildet. Her er Myrseths fem megatrender i eiendom.

 1. Sentralisering.
  Storbyene (og særlig hovedstaden) vokser i de fleste land på kloden, mens utkantene avfolkes. Det er positivt for hovedstadseiendom.
 2. Eldre-boom.
  Med unntak av Norge er befolkningen i Europa i ferd med å eldes. Antall pensjonister øker kraftig. Det betyr at eiendom tilpasset eldre vil nyte godt av et voksende marked.
 3. Netthandelstsunami.
  Fremtiden innen varehandel synes i økende grad å være smarttelefoner og datamaskiner fremfor kjøpesentre og tradisjonelle butikker. Unntakene kan være matbutikker og high-end gater med luksusmerker.
 4. Globalisering.
  Eiendom i tilknytning til førsteklasses flyplasser og havner kan være lukrative, langsiktige investeringer.
 5. Ryanair-revolusjonen.
  Fritidseiendom i Norge har fått konkurranse fra fritidseiendom i utlandet, særlig rundt Middelhavet. Det kan gjøre at fritidseiendom i Norge først og fremst vil gi bruksglede fremover, og ikke veldig god avkastning.

Isolert sett konkretiserer disse megatrendene Olav Thons gamle credo om viktigheten av beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet for eiendomsinvesteringer. Tillegget her er type eiendom, til hva butikkene burde selge til hvem boligene burde bygges for.

Disse megatrendene kan selvsagt også overføres til andre sektorer. Sentralisering, globalisering, eldrebølge, sosial mobilitet og netthandel er helt generelle kategorier. Den driftige gründer burde kanskje lage en netthandelsapp spesielt tilpasset eldre, med et kombinert boligkompleks, matmekka, prøverom og outletstore med billig luksus nær flyplassen i Alicante.

Stig 🙂

En kommentar om “Megatrender 2014

 1. Tilbaketråkk: Megatrender 2014 (2) | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.