Markedets dom over Putin og Russland

I helgen eskalerte uroen i Ukraina til å bli en konflikt mellom Ukraina og Russland, foreløpig konsentrert til Krim-halvøya. Russland har flyttet store tropper, militært utstyr og skip til halvøya, og visstnok omringet de ukrainske militærbasene der.

Markedets reaksjon mandag var udelt negativ. Den tyske DAX, for eksempel, falt med over 3 %, noe som var representativt for resten av kontinentet. Hovedindeksen på Oslo Børs var unntaket, ned med beskjedne 0,5 %, grunnet Statoil. Statoil er vektet med rundt 20 % i denne indeksen. Statoil steg mandag med over 3 % i tråd med at oljeprisen også steg (med over 2 %). De fleste aksjene var derimot i negativt territorium, med 1 – 3 %.

Verst gikk det likevel i Moskva. MICEX-indeksen (de femti mest likvide aksjene på børsen) var ned med over 10 % på skyhøyt volum. Denne indeksen noteres i rubler. Den tilsvarende RTS-indeksen var ned med rundt 12 %. Denne indeksen noteres i dollar. Rubler falt til sitt laveste nivå noensinne. I følge Aftenposten solgte den russiske sentralbanken valuta og gull for 60 milliarder kroner for å demme opp for kursraset. Styringsrenten ble satt opp fra 5,5 til 7 %.

micexIllustrasjon: MICEX falt 10 % mandag på Russlands sabelrasling i Ukraina.

Denne umiddelbare dommen fra markedet taler sitt tydelige språk. Krig kan bli ille for verdens børser, men verst går det i Russland. Fallende børser betyr tapte penger for noen av Putins økonomiske støttespillere. Fallende rubel fører til dyrere importvarer, noe som rammer russere flest. Økt rente fører til dyrere lån. Legg til mulige økonomiske sanksjoner fra USA og EU. Alt dette kan igjen bety murring og uro i Russland, og mindre investeringer utenfra, noe Putin ikke ønsker. Forhåpentligvis vil noen sende dette kursdiagrammet til Putin, som vil ta signalet. På denne måten kan markedet kanskje noen ganger spille en liten rolle i verdens storpolitikk.

I dag (tirsdag) kom et lite lettelsesrally, i og med at Russland ikke angrep Ukraina i natt, som noen spekulerte i. Russland har også trukket styrker tilbake fra grensen mot Ukraina. Men situasjonen er ikke avklart, og teknisk sett vil Moskva-børsen kunne falle videre fra dagens nivå den neste uken.