Hovedindeksen – mars 2014

Hovedindeksen (OSEBX) har ligget i en svak positiv trend de siste tre-fire måneder, men viser nå svakhetstegn. Det er ganske solid støtte på 536. Der finnes det siste trendgulvet og 200 dagers WMA.

osebx-03-2014Det er sjelden man ser en så lang og rett trendlinje som dette. Den kan trekkes helt fra september 2012. Blir den brutt er det et tydelig salgssignal, som kan gi en kort og bratt nedtur mot 500. Den siste formasjonen er da en tydelig (minor) hode-skulder. Men den lange trenden (f.eks. indikert med 200 MA) er fremdeles opp, så en mer flat utvikling i lang gjennomsnittskurs er også sannsynlig.

RSI har vist tydelig bearish divergens. Det samme kan ses i MACD og Elder Ray (markert i diagrammet). Alle disse tre har vist fallende topper og bunner, mens kurstopper og -bunner har vært stigende. Det indikerer trendbrudd ganske snart, til sidelengs eller muligvis ned.

DAX ligger helt på grensen på rundt 9000. De amerikanske børsene kan tape seg 5 % uten at det betyr noe særlig, så brudd i OSEBX får ikke bekreftelse derfra med det første. Det kan begrense nedturen. På den annen side er det makrouro med Ukraina/Russland og lett finansuro i Kina. Flere negative signaler derfra kan være den korte triggeren.

Det var ellers morsomt å se på OSEBX intradag på fredag:

osebx-intradagJeg har markert hva som skjedde da indeksen tok i trendgulvet på 536 litt før klokka 10:00. OSEBX spratt opp igjen til 540 den neste halvannen timen. Det bekrefter støtten på dette nivået. I dag mandag har vi vært oppe i 543 før lunsj. Det kan nok hende vi tester 536 igjen de neste dagene. Det litt skumle er dersom det skulle komme dårlige makrosignaler, eller et eller annet sterkt negativt om Statoil, Telenor eller DNB (de tre store) eller en stor sektor (oljeservice?), etter stengetid. Da kan børsen finne på å åpne kraftig ned, som kan føre til bruddet.

Selv er jeg ikke veldig komfortabel med dette mønsteret, så jeg har redusert beholdningen til 60 % kontanter. Det kan bli 80 % og bare korte handler fremover, også mulige short og BEAR.

[Oppdatering 19. mars:

osebx-19-3Jeg har markert en «coil», eller triangel, som indeksen nå befinner seg i. På nedsiden er det solid støtte i trendgulvet. Brudd fører som sagt ned mot 500. Det kan gå ganske raskt, mens tidsrammen ut fra formasjonen er enten 2 måneder (triangelen) eller 4 måneder (Hode-skulderen). Deretter vil det sannsynligvis reagere opp igjen slik at snittutviklingen bare blir svakt ned i perioden. Fra 548 (akkurat nå) til 500 er det litt over 8 %. Ingen big deal for de langsiktige, men signifikant for de med mellomlangt fokus. Det er også å forvente et par bølger underveis ned, kanskje med støtte på 525 og 520. Fra toppen på 565 til 500 er det 11,5 %, eventuelt en akkurat passe korreksjon i den lange opptrenden. Ved brudd ned gjennom 536 vil jeg dessuten søke bekreftelse i internasjonale børser, først DAX ned gjennom 9000.

oversiden er det først motstand i en sone av sammenfallende glidende snitt rundt 550. Her har jeg brukt både SMA og WMA på 20 og 50 dager. Tradere varierer i hvilke varianter de foretrekker. Deretter følger et trendtak. Det spennende blir sonen av glidende snitt. Vender det ned der betyr det at snittene gir signifikant motstand, som igjen øker faren for et brudd ned gjennom trendgulvet. Bryter derimot kursen gjennom betyr det at snittene ikke gir signifikant motstand, noe som igjen indikerer en mer sidelengs utvikling. Får vi etablert brudd også opp gjennom trendtaket er det positivt på lengre sikt, og indikerer mer oppgang. Selv mener jeg det mest sannsynlige nå er motstand i sonen, og ny test av trendgulvet. Men av prinsipp forsøker jeg å ikke spekulere i handler før after the fact].