Kirkpatrick og Dahlquist: Technical Analysis

kirkpatrick-dahlquistCharles D. Kirkpatrick og Julie R. Dahlquist. Technical Analysis. The Complete Resource for Financial Market Technicians. Financial Times Press 2007 (7. pr. 2009).

Denne har jeg selv kalt for «det akademiske hovedverket innenfor teknisk analyse» (i boka mi). Det synes å være en viss enighet også andre steder om at så er tilfelle. På Amazon markedsføres boken som «the field’s most comprehensive, reliable, and objective guidebook». Det er vanskelig å se seg uenig. Mer vekt ligger i at boken utgjør ryggraden i utdanningen til CMT, og er valgt av Market Technicians Association til dette formål. Både Kirkpatrick og Dahlquist (K og D) har CV-er av en annen verden innenfor akademisk teknisk analyse.

Av generelle oversiktsverk på dette feltet har jeg selv hatt stor nytte av Murphys gamle bok (1999), av Prings (2002) og av den gamle til Edwards og Magee (1947). Alle er fremdeles på leselista til CMT, sammen med diverse andre. Men i akademisk tyngde når de nok ikke K og D lenger enn til knærne. Du må til universitetsnivå og typiske introduksjonsverk i fysikk, kjemi, psykologi, medisin og lignende for å sammenligne. I det ligger at INGEN leser denne boka med mindre de MÅ. Eventuelt at de er litt spesielle.

672 sider fordelt på 22 kapitler og to appendix. Steinhard, nøytral akademisk tekst, en bibliografi på 20 sider og en indeks på 28 sier sitt. Ikke akkurat morsomt, men veldig lærerikt.

Som alle teoretiske oversiktsverk gås det voldsomt i bredden her, og ikke så mye i dybden. Det kan naturligvis argumenteres for at diverse temaer da blir av typen «overflatisk kjennskap til», men slik er det nesten nødt til å bli. Fordypning må du finne andre steder, og gjennom praktisk arbeid med teknisk analyse og aktiv handel. På samme måte som du ikke kan lese deg til å bli kjemiker ved å lese introverket. Du må i kjemilabben, og du må fordype deg i spesiallitteratur og løse praktiske oppgaver under veiledning (På børsen får du praktisk veiledning ved å måle kontoen din over tid).

Det kan også innvendes mot boken at disse to generalistene ikke kan ha praktisk erfaring med alt de beskriver. Det synes i teksten deres. Men slik er det også nesten nødt til å bli. Ingen 10-kjemper kan være best i alle de individuelle øvelsene. For K og D gjelder at de blir litt vel korte noen ganger, at de ikke konkluderer der de godt kunne gjort det, og også dekker indikatorer som er vel sære, eller annet. Hele veien er de også temmelig teoretiske. Men dette er nok verdens beste oversiktsverk på teknisk analyse, så kritikk fra en norsk selvlært praktisk orientert tekniker bør nok holdes på et forsiktig nivå.

Jeg mistenker at maks to personer i hele Norge kan ha jobbet seg gjennom leselista i CMT (kanskje jeg overdriver. Tallet kan være tre). Samme gjelder denne boka. Dette er for de som akter å bli proffer.

Boka kom i ny og utvidet utgave i 2010. Den koster oppunder 70 dollar og kan fås fra Amazon.

 

5 kommentarer om “Kirkpatrick og Dahlquist: Technical Analysis

 1. Hvilke bøker og hvilken erfaring anbefaler du før man leser denne boken? Har den i bokhyllen, men er det noen bøker jeg burde lese før jeg begynner på denne?

  • Kan anbefale min egen først, men den har du kanskje lest alt.
   En fin liten bok som jeg ikke hadde i litteraturlisten min er How to Trade in Stocks av Jesse Livermore. Mange tradingbøker er bare en kopi av denne, viser det seg. Ellers anbefaler jeg å jobbe litt praktisk med chartanalyse samtidig som du leser K & D.

   mvh
   Stig

   • Har repetert din for 3.gang nå 🙂 Har også Trading in the zone, murphy sitt oversiktsverk, trade your way to financial freedom etc. Så lenge denne ikke er for tung så har jeg lyst å begynne på den nå, med annen programvare om nødvendig? Føler jeg har god forståelse for TA nå, hadde også 100 % cash ved korreksjonen nå. Så ting går min vei

   • Virker som du er godt i gang, ja 🙂
    Kanskje K & D da blir litt overkill på det generelle. Du kan jo evt. vurdere noen mer spesialiserte studier av tekniske indikatorer, eller noe kvantitativt om daytrading. Men OBS: mye rart der (og mye vill synsing uten dekning, ting som tilfeldigvis har funket noen måneder og sånt).
    Program: Bruker selv Infronts nye webtrader, og er rimelig godt fornøyd med den.

    mvh
    Stig

 2. Takk! Kan hende jeg legger igjen en kommentar en gang, når jeg har gått igjennom boken 🙂 Tiden får vise.

Det er stengt for kommentarer.