Tyskland gikk videre – som vanlig

Group photo German national squad for FIFA 2010 World CupDet er visse ting som ikke endrer seg.

I kveld spiller Tyskland åttendedelsfinale i VM i fotball. Dermed gikk de videre fra gruppespillet for sekstende gang på rad. Det vil si at de ikke bare har kvalifisert seg, men også gått videre fra de innledende gruppene, i samtlige VM siden 1954. Dette er de alene om (Før 1994 regner jeg da Vest-Tyskland som Tyskland. Og nei, Brasil har ikke gjort det samme). 1954 var også året de vant for første gang.

Det er som jeg skrev i boka mi:

Det er styrkeforholdet mellom bulls og bears som avgjør om en aksje skal opp eller ned. På kort sikt kan det svinge mer eller mindre tilfeldig etter som bulls og bears tolker informasjon, flytter kapital litt hit og dit og samlet sett er usikre på retning. Men på litt lengre sikt er det ofte åpenbart hvem som er sterkest, og aksjer kan stige eller falle ganske betydelig  på en måte som fremstår som relativt forutsigbar. Det er som når Tyskland møter et knippe langt svakere motstandere i turneringsfotball. De dominerer ikke nødvendigvis alle kampene, men i lengden vet vi godt hvem som går videre til mellomspillet. Da gjelder det å ha fulgt med på kvalifiseringen og de første kampene, så du satser på riktig lag (s. 52-53)

Eller sagt på en annen måte: Så lenge trenden er opp spiller det liten rolle om det går opp eller ned i det helt korte bildet. Sannsynligvis vil trenden fortsette opp. Da må du satse på riktig lag (bulls), altså gå long. Hvis Tyskland (bulls) ryker ut av gruppespillet har du satset feil. Men du vil ha hatt rett i alle veddemål de siste seksti år, bortsett fra ett.

The trend is your friend. Kan du identifisere en trend og ikke ser noen spesielle faresignaler: sats på trenden og sitt i ro til den er over. Men når det drar seg til i mellomspill og sluttspill, gjør en ny analyse og vurder om du skal ta gevinst eller kanskje satse på et annet lag.

🙂