Helside i Drammens Tidende

Fredag 7. mars hadde Drammens Tidende et helsides oppslag om boka mi (pdf). Storyen er jo morsom: Religionshistoriker solgte huset og satte pengene på børsen. Nå vil han lære bort triksene.

Fra katedral til børs er stikkordet. Assosiasjoner til religion åpner jeg jo bokens forord med også:

Jeg har alltid vært fascinert av aksjer og aksjehandel. Da jeg var liten så jeg på børsen som et slags magisk tempel, der menn med slips kunne omdanne luft til penger bare ved å selge papirer til hverandre. Assosiasjonen til tempel fikk jeg antagelig av børsbygningen til Oslo Børs, med sine doriske søyler i inngangspartiet, lik et gresk tempel jeg hadde sett i en barnebok. I templer foregår det som kjent mystiske og magiske ting, ledet an av prester og orakler innhyllet i røkelse. Noen av dem kan også tale i tunger og spå om fremtiden. Aller innerst, bak et forheng, finnes det aller helligste. Det store mysteriet, også kalt den store hemmeligheten. Nemlig hvordan man lykkes på børsen.

Her er det referanser ikke bare til templer, magi, prester og orakler, men også til selve det numinøse, som Rudolf Otto kategoriserte som et mysterium tremendum et fascinans. I en halvt syrlig og lett ironisk-humoristisk tone, må jeg vel innrømme.

I våre mer sekulære tider, analogt med at jeg har blitt eldre og klokere, er mye av det mysteriøse blitt avdekket. I mitt tilfelle og angående børs og aksjer nedfelt over 400 sider i en bok. Uten at jeg dermed avskriver de virkelige mysterier, som er av større og mer eksistensiell karakter.

Uansett: Morsomt å bli omtalt i den gamle lokalavisen. (Jeg vokste opp i Røyken og bodde senere åtte år i Drammen).

[Oppdatering 14. mars:

Etter at oppslaget i DT kom på trykk, sendte jeg avisen et innlegg der jeg ville presisere et par ting. Jeg vet ikke om det noen gang kom på trykk (har ikke abonnement), men her er det:

Presiseringer om aksjehandel

I DT den 7. mars var det en fin artikkel om aksjetips for ferskinger, sentrert rundt en bok jeg nylig utga på området. I de konkrete rådene var det imidlertid et par ting som bør presiseres.

Forskning konkluderer med at de fleste amatører som handler enkeltaksjer på børsen taper penger, og at gjennomsnittsinvestoren ikke slår referanseindeksene. Men det gjør heller ikke gjennomsnittseksperten, som ofte har aksjehandel som heltidsbeskjeftigelse.

Det er derfor jeg anbefaler å se bort fra alle tips og råd om hvilke aksjer du bør kjøpe, bortsett fra de rådene som kommer fra de aller beste. Forskning tyder nemlig også på at de aller beste slår referansen ganske klart år etter år. Herav følger begynnermetoden å kopiere ekspertenes ukeporteføljer, som publiseres gratis på nett hver uke. Historisk avkastning har for noen av disse ligget opp mot 30 % per år siden 1999, og høyere for enkelte porteføljer med kortere historikk.

I artikkelen i DT har det også falt ut at jeg råder alle til å bruke en trailing stop loss på alle handler. Det er en metode for å sikre gevinst etter en viss oppgang, og begrense alle tap.

Skal du drive selvstendig analysearbeid utover dette, anbefaler jeg å lære enkel teknisk analyse. Her avviker jeg fra de fleste (gjennomsnitts) eksperter, som anbefaler såkalt fundamental analyse. Dette er imidlertid en mer krevende analyseform, som bare de færreste vil ha tid eller kompetanse til å mestre.

Ellers er det aller beste rådet å sette seg inn i aksjemarkedets dynamikk, hvilke strategier og metoder som gir best uttelling, enkel risikohåndtering, og så videre. Det var med det formålet jeg skrev boken min.

Stig Mikalsen

En kommentar om “Helside i Drammens Tidende

  1. Tilbaketråkk: Helside i Røyken og Hurums Avis | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.