Hovedindeksen og DAX – nok en gang

Hovedindeksen falt videre i dag til 547, etter å ha vært helt nede i 539,78. Dermed er den ned nesten 12 % de siste fire uker. Spørsmålet alle stiller seg nå er vel når dette fallet vil gi seg, og om dette bare er en korreksjon.

OSEBX

Jeg tror tabellen min på side 157 (i boka) er et bra utgangspunkt. Fall av denne typen pleier å begrense seg til 4 – 5 uker og maks 16 %. Unntaket var i 2006, da vi falt 20 %. Nå er vi på fjerde uka (fra 620). Det betyr at det godt kan snu nå. 539 var 13 %. 16 % vil eventuelt si at vi skal ned til 520. 20 % er lite sannsynlig, men vil si 496. Den doble toppen tilsier et sted på 530-tallet (med bar charts). Det er også lange trendlinjer på 520- og 530-tallet.

Uansett hvor det snur kan vi få en temmelig volatil periode fremover, der de trygge kjøpene først kommer ved gode kjøpssignaler. Når det snur får vi sannsynligvis en bra rekyl først, og så en ny liten dipp eller konsolideringsperiode.

Går det lenger ned tror jeg det snur et sted mellom 525 og 537. Råtipset er 532.

Fremover beror utviklingen også på DAX og S&P 500. Oslo Børs er som kjent et haleheng til disse.

DAX

Her (over) er DAX fra januar 2009 til i dag. 9000 holdt ikke som støtte (se forrige post). Dermed har DAX dessverre toppet ut. Det kan bety et sørgelig 2015. Men kommer det vendinger og kjøpssignaler må man jo ta det som det kommer. DAX sluttet i dag på 8571. Det sannsynlige er at vi først skal ned til 8000, det vil si litt over 6 % herfra, før vi finner god støtte. Jeg tror forøvrig vi drar oss opp igjen mot 9000 om det snur der, men ikke like raskt som det går ned.

 

DAX2Her er DAX de siste ti dager. Etter bruddet ned gjennom 9000 og 8900 kom en to dagers konsolidering, som også holdt OSEBX svingende rundt 560. I dag brøt det videre nedover mot 8000. Det er derfor jeg tror også Oslo Børs skal litt lenger ned før jeg vil kjøpe med begge hender.

6 kommentarer om “Hovedindeksen og DAX – nok en gang

 1. Hei. Etter å ha lest boka og fulgt deg i ca 6 mnd må jeg si du treffer meget godt med dine analyser. Jeg solgte meg helt ut for ca 3 uker siden på bakgrunn av dine antydninger. Jeg antar jeg nå vet sånn ca når jeg skal gå inn igjen, men hva vil da kunne være gode rekylaksjer når man først går inn igjen?

  Mvh jpw

  • Takk skal du ha, Jørn Petter.
   532 må sies å ha vært en innertier – foreløpig. Ser at vi er opp 2 % derfra akkurat nå.

   De beste rekylaksjene er de som har falt mest. Men de har også mest risiko skulle rekylen snu, så jeg ser heller etter gunstige candlesticks, standardavvik og støttenivåer, og dobbeltsjekker om aksjene har fundamentale anbefalinger. Det beste rent generelt er om du har en liten dobbel bunn e.l. i tillegg.

   Her har du noen alternativer:
   NOD, OPERA, AVANCE, BWLPG, MHG, LSG, PROTC, BWO, HLNG, JIN og REC.

   Ellers er det å forvente et par måneder nå med litt opp og ned, så vær obs på store svingninger og at DAX fortsatt kan dra ned OSEBX fem prosent. Så akkurat nå er det «buy the dip, sell the rally».

   mvh
   Stig

 2. Det er jo helt utrolig. Jeg la merke til at du satte 530 allerede for to uker siden og nå 532. Så kom en kjemperekyl fra 532! Jeg har lest ekspertuttaleleser de siste ukene og ingen har vært i nærheten av det der. Hvis du virkleig skrev den siste kommentaren klokken 09:48 traff du også sånn rundt 6-7 % i snitt for de aksjene. Bøyer meg i støvet nå. Men du tror altså at det skal ned igjen?

  • Takker, BT. 530 var kursmålet i den doble toppen, standard projeksjon målt fra topp og halslinje. Aksjene så jeg meg ut for flere dager siden. Korte posisjoner er å anbefale akkurat nå.
   Om vi skal ned igjen: Nå kom DAX fryktelig tilbake allerede på torsdag. Det er helt avgjørende for en evt. dipp at den ikke bryter opp igjen gjennom 8900 og 9000. Pullback eller Bear trap? Jeg avventer mandag og kanskje tirsdag før jeg kan si noe mer.

   mvh
   Stig

 3. Tilbaketråkk: OSEBX og DAX – siste gang | Aksjer og aksjehandel

 4. Tilbaketråkk: NHY – mai 2015 | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.