NHY – mai 2015

Jeg føler en viss trang til å analysere Norsk Hydro (NHY) igjen, etter å ha gjort en tabbe ved forrige analyse. Dvs den analysen var grei nok, men det kom to oppfølgerspørsmål i kommentarene hvor jeg ikke var grundig nok.

Særlig ved det siste spørsmålet var jeg rett og slett ikke våken. Her en gjennomgang av hele forløpet etter februar:

Norsk Hydro

Først kom analysen (1), som sa kjøp på «litt under 44 kroner». Begrunnelsen var støtte i 50 SMA (den gule linjen). Her anbefalte jeg tett stop loss under snittet, og dessuten en mulig exit ved 50 SMA den neste måneden (det sannsynlige var en «regression to the mean», altså opp igjen mot 50 SMA. Det viste seg å holde stikk).

Bruddet ned kom (2), som ga et kraftig fall. Her igjen ser vi hvor viktige og tydelige slike nivåer er. Kommer bruddet, er det temmelig entydig for store tradere og algoritmer. En riktig satt Stop Loss gir et begrenset tap og gevinstsikring om du har eid aksjen lenge. Men hvor ville det snu? Her holdt 200 WMA (3) som midlertidig støtte. Selv mente jeg 200 SMA ville være en bedre inngang (kommentar 1 i februar-analysen), men dit kom vi aldri.

I stedet kom en swing opp til 50 SMA (4), som denne gangen ga motstand. Det er ikke bra. Ved neste test (5) gled kursen lett opp og ned gjennom snittet, som indikerer flat utvikling og at den mellomlange trenden er slutt.

Når 200 WMA ble testet igjen, røk også den støtten (6). Men samtidig ble det indikert en hode-skulder topp, ved at også en viktig trendlinje/halslinje ble brutt. Det var her jeg ikke var våken (kommentar 2 i februar-analysen). Her kunne det forsåvidt snudd ved 200 SMA, der det som forventet var noe støtte, noe som i så fall ville vært en bear trap og bullish. Men når også 200 SMA røk, gikk det igjen kraftig ned (8). Feilen i min kommentar 2 var at jeg rett og slett ikke så toppformasjonen!

Så kommer spørsmålet: Hvor bunner det ut midlertidig denne gangen?

Norsk Hydro

Det sannsynlige svaret er: rundt 32,50 kroner. Merk at trenden er ned, så noe langsiktig kjøp er det ikke på de nivåene (det er bedre aksjer der ute). Men risikovillige swingtradere vil jo alltid lete etter mulige rekylkandidater, så før eller siden kommer et lite løft i slike aksjer.

Det er noe støtte på dagens 35,20 – 35,50 (etter lunsj. Aksjen har vært handlet her i fire timer nå). Der finner vi formasjonens kursmål med linjediagram, og dessuten bunnen fra forrige uke og et halvsignifikant WMA på 600 dager. Ryker dette nivået er neste altså rundt 32,50.

Trendlinjene jeg har trukket mot 32 – 33,50 kroner er egentlig både «fuzzy», ved at oktoberstøtten kom som følge av et intradagsbrudd som var «anomalisk» og en bear trap, og tentative, ved at det bare er to datapunkter å trekke linjene etter. Likevel ble det store slaget den gangen (oktober) avholdt rundt 32,50, der bulls til slutt vant en knusende seier, så nivået peker seg ut. Viktigst: Det er der vi nå også finner kursmålet i hode-skulderen, målt med et bar chart.

Det er egentlig umulig å treffe slike swingbunner konsistent. Sist jeg prøvde bommet jeg med tre dager og noen få prosent. Men deretter gikk det fort oppover. For hovedindeksen og en toppformasjon (som er litt enklere å forutse) traff jeg derimot omtrent på øret sist jeg forsøkte (ehem). Statistisk sett burde jeg vel altså bomme solid denne gangen, i følge de mer akademisk orienterte forskerne. Men selv kjøper jeg en unit på 32,50, om vi kommer dit den neste uken eller så.

Minner om at støtte i følge min definisjon er «et nivå der det sannsynligvis vil bremse eller snu». Om det bremser eller snur vet en aldri med sikkerhet. Minner også om at trendmessig er NHY ikke noe trygt valg de neste to måneder. Men kommer det et bullish korttidssignal ved støtte (liten (tre dagers) bunnformasjon eksempelvis), kan det være noen prosenter å hente i NHY, selv når den faller som dette.