NHY – november 2014

Hovedindeksen ligger opp mot 595, og det er å forvente en liten pullback snart. Enten her eller litt på oppsiden. Men Norsk Hydro (NHY) er nok en av aksjene som vil klare seg bra uansett og kan kjøpes på litt lengre sikt.

NHYI en tidligere post (7. oktober) mente jeg at brudd ned gjennom 34 ville føre til mer nedgang («type 4 % første dag») og at 30 kroner var første siktemål innenfor en måned eller to. Her hadde jeg både rett og tok feil.

Aksjen brøt ganske riktig ned (dagen etter) til en intradagskurs på 32,63, som vil si litt over 4 %. To dager etter raste kursen ned til 30,10, som også var treff. Men sluttkursen den dagen var 33 kroner, og aksjen klarte dermed å klore seg fast over 200 SMA. Seks dager etter dette reverserte vi også opp gjennom motstand i et klassisk ABC-korreksjonsmønster. Ingen varig nedgang altså, men en korreksjon. Det vil si at trenden opp nå har fortsatt. Her tok jeg feil. Trøsten er læreboka, som sier: Kjøp på brudd opp i en korreksjon.

Nå har det konsolidert oppunder 38,23 kroner i sju handledager. I går (onsdag) brøt aksjen opp til en ny årstopp på 38,86 (sluttkurs). I dag er vi litt opp, rundt 39 kroner (lunsjtider). Videre oppgang er dermed indikert. Skulle det snu ned igjen pleier jeg å anbefale korttids salg i slike tilfeller. Det blir å så fall spennende å se hva som skjer ved 20 og 50 WMA. Men hovedtrenden er som alle kan se opp.

Hvorfor snudde NHY så brått på 30 og deretter fra 200 SMA?

Foruten nevnte støttenivåer er mine hovedkandidater til forklaring to: For det første snudde alle de store indeksene sammen med NHY. Da blir det et spørsmål for de store gutta «hvilke OBX-aksjer skal vi da kjøpe»? TEL, DNB, RCL og NHY (og noen til) ble valgt, og alle disse føk i været på en måte som ikke har vært observert noen gang tidligere på Oslo Børs, i hvert fall ikke på slike nivåer og i kombinasjon. Fra bunnen (på 30,10) er NHY nå opp 30 % på en måned. 32,63 til 38 vil si nesten 20 % på tre uker. Telenor gikk over 20 % på tre uker. For den aksjen gikk RSI(14) uavbrutt fra 24 til 77. Det er bare å gjenta at denslags så vidt jeg kan se aldri har forekommet tidligere. Men ved korreksjoner skjer rare ting. Særlig bunnene kan sammenlignes med statistiske utliggere. Når makroforhold medfører selektiv aksjeplukking kan også rare ting skje, og aksjer går litt mer enn de «burde».

Den andre årsaken er kanskje å finne i dollarkursen, som er viktig for NHYs inntjening.

Dollar mot kronerI april, mai og juni sto dollaren i under 6 kroner. I september brøt den opp gjennom 6,30. Nå står den i cirka 6,80. Dermed er den opp 15 % siden i sommer. Ettersom aluminiumsprisen har holdt seg overraskende godt veier nok dette tungt i fordel NHY. For dollaren har jeg forøvrig kursmål på 7 kroner. Men at det går så fort tyder jo på at noe er litt ute av balanse for tiden.

Fortsatt kjøp på NHY altså. Siste kjøpssignal i går, men se opp for mulige reverser. Alle brudd trenger en bekreftelse, for eksempel videre oppgang i dag.