RCL som shortkandidat

(Oppdatering klokken 19:00. Jeg publiserte denne posten rundt klokka 15 i dag og var nok litt for rask. En halv time senere kom nemlig guiding fra Carnival borte i USA, og RCL steg brått til sluttkurs 596 kroner. Dermed kom ingen ren evening star i dag, og salg kan være litt prematurt. Men følg med på 600 evt. andre topptendenser. Resten av analysen står).

RCL var en aksje jeg foreslo som nyttårsrakett, som en «hedge» mot oljerelaterte aksjer. RCL gikk svært bra i starten av desember, og ytterligere 10 % til toppen fra jeg foreslo den. Men den har også gått mer enn 40 % fra september, så nå tror jeg kanskje det er nok.

RCLDet ble utbetalt utbytte i dag, noe som bidrar til dagens fall på nesten 4 %. Men aksjen ser uansett sliten ut. Det er et par bearish candlestickformasjoner de siste fire dager, først en shooting star og deretter en evening star. En annen måte å se det på er at aksjen er kraftig overkjøpt og nylig ble kontant avvist på 600 kroner. Ofte er jeg litt tidlig ute på slike signaler, men en kortsiktig topp er i det minste indikert i nær fremtid.

Dagens 580 kan være en god utgang, eventuelt om aksjen skulle teste 600 enda en gang. De mer risikovillige shorter aksjen herfra, og er tålmodige de neste ukene. Oppsiden burde være begrenset til rundt 600, mens nedsiden er 10 – 15 % i en korreksjon. Stop Loss over 600 naturligvis. Gevinst ned mot 520 kanskje?

En «pair trade» på et par måneders sikt er også en mulighet, der shortpengene fra RCL kan finansiere kjøp av en annen aksje med mer oppside og mindre nedside. Men husk Stop Loss her også.

RCLI et langt perspektiv er kursmålet etter kanalbrudd opp gjennom 260 tatt ut. Kursmålet var 520. Aksjen har aldri vært så overkjøpt, noe som både er bullish og en indikator på nærstående topp. Men om toppen er 600 eller 700 er alltid umulig å fastslå på forhånd.

Det er ikke gitt salgssignal i dette perspektivet, så shorting er foreløpig bare en korttidsstrategi. Men kanskje kommer et mellomlangt signal en gang ute i 2015, etter en dobbel topp eller lignende. Ingen spådom om hva som skjer, bare en kandidat på watch-lista. Gevinst ville jeg uansett vurdert på disse nivåene. Det er noe med det å fly for høyt for fort…