Nyttårsraketter 2014 (1)

DNB Markets lanserte sine ti nyttårsraketter i går 9. desember, i en artikkel i Dagens Næringsliv. Nyttårsraketter er aksjer som sannsynligvis (?) vil gjøre det spesielt bra i perioden rundt nyttår. Normalt vil dette si perioden 20. desember til 6. januar. De siste årene har effekten startet noe tidligere. DNB Markets anbefaler å eie aksjene fra 12. desember, og også kanskje noe lenger enn 6. januar.

Kriteriene for gode kandidater til nyttårsraketter ble redegjort for i forrige post.

Her er DNBs liste, som er tungt oljeprisrelatert og dessuten utelukkende består av aksjer som har falt svært mye i 2014:

 • PLCS (seismikk)
 • SEVDR (rigg)
 • FOE (rigg)
 • ODL (rigg)
 • QEC (olje)
 • WBULK (shipping/bulk)
 • GOGL (shipping/bulk)
 • SIOFF (shipping/offshore)
 • FAR (shipping/offshore)
 • FRO (shipping/olje)

Av disse er bare FOE og GOGL i OBX-indeksen, men de er de to minst likvide aksjene i denne indeksen. Her følger altså DNB kriteriet om at nyttårsrakettene bør være små (og volatile). Ellers er det egentlig fritt valg innenfor disse sektorene. Alt innenfor har som kjent falt i 2014. I stedet for PLCS kunne en prøve med EMGS eller DOLP. I stedet for GOGL og WBULK kunne en prøve med JIN, etc.

WBULK, ODL, SIOFF og FAR har ellers så lav omsetning at jeg ville holdt meg unna. Da gjenstår seks aksjer fra listen. I tillegg til disse seks ville jeg nok vurdert å velge noen vinneraksjer også, av typen BRG, PROTCPROTCT, NOD eller RCL, pluss fisk (MHG, LSG, BAKKA). Ingen av disse vil stige 40 % i perioden, snarere heller 5 – 10 %, men de vil sannsynligvis slå hovedindeksen og dessuten gjøre det tålelig bra skulle hovedindeksen gå i minus. Med stigende oljepris (som DNB Markets legger til grunn) er RCL ikke et bra valg. Men kanskje oljeprisen faller, og da er RCL en fin «hedge».

Jeg merker meg ellers at PLCS, QEC og SEVDR steg kraftig i går på denne nyheten, og fortsatte oppgangen i dag. Fra sluttkurs for to dager siden har for eksempel QEC steget 25 %…

Merk at den ENESTE grunnen til å kjøpe aksjene på DNBs liste er kortsiktig spekulasjon i at nyttårseffekten vil slå til. Fundamentalt og teknisk ser alt dårlig ut, med et mulig unntak for Frontline (FRO). Som eksempel på at alle aksjer kan stige kortsiktig: Nevnte QEC steg også over 20 % på fire dager i oktober. Men deretter falt aksjen med nye 50 % de neste seks uker.

Jeg kommer tilbake til flere nyttårsraketter, og vil dessuten oppsummere i januar hvordan det gikk fra den 12. desember.

QuesterreSnapshot av Questerre (QEC), lunjstider den 10. desember. Tør du å kjøpe denne aksjen?

 

5 kommentarer om “Nyttårsraketter 2014 (1)

 1. Hei Stig
  Nio Er en aksje som har steget mye de siste 6 mnd, nesten 150%. Den har kjøpssignal på 20, 50 og 200 VMA. Litt høy rsi. Den falt riktignok mye første 6 mnd av 2014. For hele 2014 er den litt ned. Det er en liten aksje og den har gått mye siste tiden. Tror du Nio kan bli en nyttårsrakket? StopLos på 1,25?

  JP

  • Hei JP.
   Nio kan godt stige videre basert på at den er en momentumaksje. Kursmålet etter bunnformasjon er tatt ut, men det er ikke gitt noe salgssignal. RSI ser bra ut.
   Den tilfredsstiller ikke hovedkravene til typisk nyttårsrakett, ettersom den er omtrent i null for året. Men aksjer med høyt momentum er alltid bra som korttidsbet.
   Fundamentalt vet jeg ingenting om aksjen, men den er positiv på innsidehandler. Høy volatilitet og risiko begge veier!
   Veldig vanskelig å velge innganger og utganger i slike aksjer, men 20 WMA fungerte veldig bra som inngang tidlig i desember. Stop Loss ville jeg satt manuelt med is i magen. Nio drar seg jo fort ned 20 % på noen få dager, for så å returnere oppover igjen…

 2. Tilbaketråkk: Nyttårsraketter 2014 (2) | Aksjer og aksjehandel

 3. Tilbaketråkk: RCL som shortkandidat | Aksjer og aksjehandel

 4. Tilbaketråkk: Nyttårsraketter 2014 (4) | Aksjer og aksjehandel

Det er stengt for kommentarer.